Gemeente Balen Gemeente Balen

Bereid je voor op omschakeling van arm naar rijk gas

maandag 07 mei 2018
De helft van de Belgische gasverbruikers stapt tegen 2030 over van arm op rijk gas. Volgens de huidige planning is dat in Balen in 2026. Tegen dan moet je al je gastoestellen door een bevoegd technicus laten controleren. Dit kan je best combineren met de volgende periodieke controle van je ketel.

Van arm naar rijk gas

De Nederlandse regering heeft besloten de export van arm gas uit de Groningse vindplaats geleidelijk terug te dringen en tegen 2030 te beëindigen. Hierdoor schakelen 1,6 miljoen particulieren en bedrijven in België over op een ander soort gas, namelijk rijk gas.

 

Balen stapt over in 2026

Ook onze gemeente is betrokken. Volgens de huidige planning van de netbeheerders zouden we tijdens de zomermaanden van 2026 overschakelen op rijk gas. Deze timing is indicatief en kan nog worden gewijzigd.

 

Wat houdt dit concreet in?

Vóór de effectieve overgang naar rijk gas moet elke klant die aangesloten is op aardgas (geen cilindergas of voertuiggas) al zijn gastoestellen door een bevoegd technicus laten controleren en eventueel laten afstellen of aanpassen zodat ze na conversie correct en veilig blijven werken.

Distributienetbeheerder EANDIS of jouw gasleverancier informeert je op voorhand over het exacte tijdstip waarop de omschakeling voor jou wordt doorgevoerd. Maak op tijd een afspraak met een gekwalificeerd technicus. Op die manier kan je het nazicht van je toestellen combineren met de volgende verplichte periodieke controle van jouw ketel, wat de kosten drukt.

 

Zijn alle toestellen compatibel met rijk gas?

De meeste toestellen zijn compatibel met rijk gas. Sommige moeten echter worden vervangen. Meestal gaat het om toestellen die dateren van vóór 1978 of die niet voldoen aan de in België geldende wettelijke normen (apparatuur aangekocht in het buitenland). Daarom moet je al je toestellen zeker laten controleren. De kosten voor nazicht en eventuele vervanging zijn voor rekening van de eigenaar van de toestellen.

 

Heeft de conversie een impact op je gasrekening?

De overgang naar rijk gas verandert jouw gasrekening niet. Bij eenzelfde energieproductie betaal je altijd hetzelfde bedrag voor je gas als voordien, maar de berekening op jouw factuur ziet er anders uit.

 

Nog vragen?

Aarzel niet om een kijkje te nemen op gasverandert.be of op de site van EANDIS.

Nieuwsoverzicht