Gemeente Balen Gemeente Balen

Gemeente Balen ondertekent Play Unified-charter op ‘De Andere Sportdag’ (foto's)

woensdag 02 mei 2018
De gemeente Balen heeft tijdens 'De Andere Sportdag' het Play Unified-charter ondertekend met Special Olympics Belgium. Met dit charter engageert de gemeente zich om zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking op een aangepaste, duurzame en kwalitatieve manier te laten sporten.

Bekijk de foto's van 'De Andere Sportdag' op Facebook (beelden Jos Mentens)

 

Wederzijds begrip door samen te sporten

Het principe van Play Unified is simpel: samen trainen en sporten zorgt voor wederzijds begrip en wakkert vriendschappen aan. Unified spelen haalt het beste uit de atleet naar boven. Leert de ene iets bij over techniek, dan krijgt de andere een lesje in beleving en overgave.

 

Taboe doorbreken

Special Olympics wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren, en bovendien om de sociale inclusie te bevorderen. De gemeente Balen hoopt dat het met de ondertekening van dit charter haar steentje kan bijdragen en een zeer leerrijke samenwerking tegemoet gaat.

 

‘De Andere Sportdag’

Balen heeft door de jaren heen een hechte band opgebouwd met de G-sport. Zo was het in september 2014 gastgemeente voor de atleten van Isle of Man die deelnamen aan de Special Olympics European Summer Games. Het Play Unified-charter werd ook niet toevallig ondertekend tijdens ‘De Andere Sportdag’, een regionale sportdag voor personen met een verstandelijke beperking waarvoor de gemeente Balen al voor de 17e keer gastheer was (een organisatie van Sportregio Zuiderkempen ILV). Balen TV maakte onlangs ook een filmpje over G-sporten in Balen, dat getoond werd na de ondertekening van het charter.

 

131 deelnemers uit zes dagcentra

Zes dagcentra uit de Zuiderkempen schreven dit jaar in totaal 131 deelnemers in voor ‘De Andere Sportdag’: De Schakel (Balen), De Rusthuif (Arendonk), De Vogelzang (Laakdal), Berkenhof (Leopoldsburg), Den Brand (Mol en Herentals) en Eepos (Geel). De deelnemers konden kennismaken met aangepaste en fascinerende sportactiviteiten voor alle niveaus. In de sporthal werden initiaties aangeboden van torbal, badminton, knuffeljujutsu, blacklight dans en sportacademie. Op de buitenvelden van sportcomplex Bleukens gingen competities door van voetbal, netbal, boogschieten, gocart en krolft (een mix tussen golf, croquet, minigolf en petanque).

 

Validen en andersvaliden sporten samen

Ook dit jaar kregen kinderen van Balense scholen de kans om samen met de personen met een beperking te sporten: 29 leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van De Puzzel Schoor namen deel aan deze sportdag. Zo konden ze op een informele manier kennismaken met de personen met een handicap zelf. ‘Integratie’ is immers een belangrijke doelstelling van deze sportdag. Elk jaar worden er zo spelenderwijs leuke vriendschapsbanden gesmeed.

Nieuwsoverzicht
Ondertekening Play Unified-charter

Contact

Dienst voor gehandicapten

Vandaag gesloten
adres
Veststraat 602490 Balen
tel.
014/82 98 48
e-mail
info@ocmwbalen.be