Gemeente Balen Gemeente Balen

Zorgbossen betrekken kwetsbaren en jongeren bij natuur

dinsdag 17 april 2018
De vier Antwerpse Bosgroepen hebben een nieuw Platteland Plus project ‘Zorgbossen’ opgestart. Naast de traditionele focus op het bosbeheer heeft dit project ook een sociale insteek: kwetsbare personen in onze maatschappij en jongeren betrekken bij bos en natuur.

Heilzame natuur

De heilzame effecten van een groene omgeving op de gezondheid zijn bekend en zelfs wetenschappelijk aangetoond. Toch komen grote groepen mensen weinig in contact met bos of natuur. Dat geldt eens te meer voor de jongeren en kwetsbare personen in onze maatschappij. Om daar iets aan te doen startten de vier Antwerpse Bosgroepen met Platteland Plus project ‘Zorgbossen’, in samenwerking met partners Steunpunt Groene Zorg, Kempens Landschap, PTS Boom en de drie netwerken voor geestelijke gezondheidszorg in de provincie.

 

Voor kwetsbare personen...

Het project kent twee grote onderdelen waarin het zich focust zich op twee doelgroepen. Een eerste doelgroep zijn ‘kwetsbare personen’ (mensen met een beperking, mensen in armoede of met een geestelijke kwetsbaarheid zoals burn out of depressie, verslaving, psychoses,...). Zij krijgen activiteiten aangeboden onder de vorm van kleinschalige bosbeheerwerken, in vaktermen heet zoiets een ‘zinvolle dagbesteding’. Zowel de uitvoering van het werk zelf als het sociaal contact daarbij kan bijdragen aan hun herstel of een opstap betekenen naar re-integratie in de maatschappij of zelfs naar een betaalde job. De dagbesteding gebeurt onder begeleiding van het personeel en de vrijwilligers van de Bosgroepen, eventueel de boseigenaar of beheerder zelf. De activiteit kan bestaan uit een kleinschalige aanplant, onderhoud van een wandelpad, het verwijderen van exoten, het maken van een takkenwal, enz.

 

... en voor jongeren

Een andere bevolkingsgroep die we helaas steeds minder in het bos aantreffen zijn kinderen. Waar de voorbije generaties buiten groot werden, zijn de jongeren van vandaag steeds meer aan allerhande schermen gekluisterd. Om scholen te stimuleren om de klas af en toe te ruilen voor het bos, helpen we hen hun domein in eigen beheer te nemen. Leerlingen die zelf in hun schoolbos hebben gewerkt, zullen er ongetwijfeld meer interesse en respect voor krijgen. Zeker als er met behulp van de studenten houttechniek van het PTS Boom ook nog zitbanken of speeltuigen worden gebouwd.

 

Eerste activiteiten

Dit voorjaar zijn de eerste activiteiten op terrein al een feit! De eerste samenwerkingen gebeurden vooral met diverse lokale organisaties rond geestelijke gezondheidszorg en verliepen erg positief. Zoals verwacht is deze doelgroep sterk gebaat bij een dagbesteding in het bos. Het project dient om concepten voor zinvolle dagbesteding uit te proberen en wat goed loopt wordt voortgezet nadien.

 

Meer info

Wil je graag meer weten over dit project of heb je zin om zelf een steentje bij te dragen? Neem contact op met Bosgroep Zuiderkempen (Sarah Mommmers) via 014/27 96 57 of zuiderkempen@bosgroep.be.

Nieuwsoverzicht
Zorgbossen

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be