Gemeente Balen Gemeente Balen

Eureka! Een zoektocht voor kinderen

vrijdag 02 maart 2018
Het thema van de jeugdboekenmaand is ‘Eureka!’. Ben jij tussen 3 en 12 jaar? Kom dan tussen 1 maart en 15 april met je (groot)ouders in en rond de Bib en VC De Kruierie een parcours afleggen met opdrachten en experimenten. En wie weet win je wel een prijs... Of leer bij met de wist-je-datjes-helm!

Ben je iemand met veel vragen in je hoofd, ben je nieuwsgierig, wil je weten, zoeken, kijken, iets uitproberen, uitvinden, ontwerpen, mislukken en opnieuw proberen? Dan is 'Eureka!' het feestje dat daarbij hoort.

 

Val in de prijzen!

Er is een apart traject voor 7- tot 12-jarigen en voor 3- tot 6-jarigen. De oudste deelnemers kunnen met de wandeling een mooie prijs winnen door een naam te verzinnen voor twee nieuwe Balense straten. De jongste deelnemers kunnen in de prijzen vallen met een teken- en selfiewedstrijd. Ontdek het snel in VC De Kruierie tijdens de openingsuren!

 

Wat heb je nodig als wandelaar?

 • Heb je een tablet of smartphone? Dan kan je gratis de app downloaden en gebruiken tijdens de wandeling. De gps en je internetverbinding moet je aan laten staan zodat de app weet waar je je bevindt op het pad. Je smartphone geeft dan automatisch een signaal wanneer je bij een opdracht komt.
  • Tablet/smartphone
  • 3G of 4G
  • GPS op je toestel
  • Erfgoedapp: downloaden in je app-winkel (iTunes App Store; Google Play Store) en installeren
  • Eventueel hoofdtelefoon (er wordt tijdens de wandeling namelijk een verhaal verteld)
 • Heb je géén tablet of smartphone?
  • Pen
  • Boekje 'Koffertje open, koffertje dicht' (3-6 jaar) of 'De magische blokfluit' (6-12 jaar). Deze boekjes kan je gratis afhalen aan de onthaalbalie van VC De Kruierie. Of download ze hieronder, print ze af in A4 en vouw de bladzijden in het midden zodat het een boekje wordt

 

Hoe begin je aan de wandeling?

Als je de hierboven opgesomde benodigdheden hebt, kan je aan de slag aan de ingang van VC De Kruierie. Volg de gele (Koffertjestocht) of blauwe (De verdwenen blokfluit) pijlen in de straat. Wie met een tablet of smartphone werkt, zet zijn gps aan, opent de Erfgoedapp en kiest onderaan ‘Scan’. Scan vervolgens de QR-code aan de ingang van VC De Kruierie. De app geeft je nu toegang tot een nieuwe locatie. Kies ‘Start Koffertjestocht’ of ‘Start De verdwenen blokfluit’. Telkens je in de buurt van de volgende opdracht komt, herkent de app deze opdracht en kan je ermee aan de slag.

 

Wist-je-datjes-helm

Neem aan het begin of einde van je zoektocht zeker eens een kijkje in de ontmoetingsruimte van VC De Kruierie. Daar staat namelijk een heuse wist-je-datjes-helm, die de leerlingen van TISP speciaal voor de Jeugdboekenmaand in het thema 'Wetenschap en Techniek' hebben ontworpen. Zet de helm op, scan een afbeelding en krijg een wist-je-datje te horen.

 

De zoektochten en de wist-je-datjes-helm zijn tot stand gekomen in samenwerking met Technisch Instituut Sint-Paulus, Tekenacademie, Academie Woord, Jef Cleemput, Vrijwilligers Bert Leysenkring, Erfgoed Balen, Bib van Balen en Buurtwerk Wezel.

Nieuwsoverzicht
Zoektocht

Contact

de Bib van Balen

Open vandaag: 14u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
bib@balen.be

Zoek in de bibcatalogus