Gemeente Balen Gemeente Balen

Balense kunstenaar Jef Geys overleden

dinsdag 13 februari 2018
Balenaar Jef Geys wordt beschouwd een van de invloedrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars, samen met Broodthaers en Panamarenko. Hij nam deel aan alle grote kunstmanifestaties van zijn tijd, zoals de Biënnale van Venetië en Documenta. 'De Schildwacht' op de Markt is van de hand van Jef Geys.

De Balense kunstenaar Jef Geys is maandag 12 februari op 83-jarige leeftijd overleden. Het gemeentebestuur biedt haar medeleven aan aan familie en vrienden. 

In memoriam...

2018 Jef Geys from Gemeente Balen on Vimeo.

 

'De Schildwacht' op de Markt in Balen

Wij zijn bijzonder fier dat we ook in onze gemeente kunnen genieten van zijn kunstwerken. Zo heeft hij in het nieuw woonzorgcentrum Ter Vest (Rozenstraat 11)  in elk van de zes huisjes een kunstwerk hangen: een stratenplan met aanduiding van de woonplaats van de oorspronkelijke bewoners. 

Ook 'De Schildwacht' (zie foto) in de fontein op de Markt is van de hand van Jef Geys. Het werd ingehuldigd op vrijdag 23 februari 2007 en symboliseerde de kritische blik op het establishment: 'De Schildwacht' hield de wacht en keek nauwlettend toe op elke vorm van machtsuitoefening. 

In Balen werkte hij dertig jaar als leraar plastische opvoeding. 

'Kempens Informatieblad'

Jef Geys gaf sinds 1965 speciale edities uit van het 'Kempens Informatieblad' als begeleiding van zijn tentoonstellingen en projecten.

Meer info over het 'Kempens Informatieblad'. 

Grensverleggend, ongrijpbaar en rebels

Jef Geys bleef actief tot enkele weken voor zijn overlijden. Hij verwierf internationale erkenning door tentoonstellingen in SMAK, Mukha, Middelheim, Paleis voor Schone Kunsten, Munchen, New York, Documenta Kassel,… Zijn werk behoort tot de collectie van verscheidene belangrijke musea. 

De kunst van Jef Geys omschrijven is moeilijk: nooit liet hij zich vastpinnen op een stijl of trend. Hij tekende, schilderde, maakte collages en foto's, maar was ook bekend voor zijn installaties en beeldhouwwerken. 

Geys was een man van contradicties. Hij zocht inspiratie in de natuur, zijn omgeving en populaire kranten en magazines, maar tegelijk was hij een soort archivaris van de werkelijkheid en van zijn eigen onwaarschijnlijk omvangrijk oeuvre. Hij was grensverleggend, ongrijpbaar en rebels.

(bronnen: De Morgen.be en VRTNWS.be)

 

Meer info over Jef Geys op VRT NWS.

Nieuwsoverzicht