Gemeente Balen Gemeente Balen

Wat te doen bij gasgeur in huis?

woensdag 31 januari 2018

Eerste hulp bij gasgeur of gaslek

Bij een gasgeur in je huis komt veiligheid op de eerste plaats. Volg dan ook volgende voorschriften: maak geen vuur en schakel elektrische apparaten, lampen en je gsm niet aan of uit. Dat kan immers vonken veroorzaken, die het gas kunnen doen ontvlammen.

 

Sterke gasgeur

Bij een sterke gasgeur (je hoort duidelijk een gaslek, je ruikt een doordringende geur) ga je zo snel mogelijk naar buiten. Je laat de deuren open en opent alle ramen die je tegenkomt. Is de meterkraan binnen handbereik? Draai hem dan dicht. Ga buiten naar een plaats waar je de gaslucht niet meer ruikt. Daar kun je je gsm veilig gebruiken. Bel het noodnummer 0800/65 0 65. Het gasinterventieteam rukt direct (en gratis) uit zodra je oproep binnen komt. Ter plaatse meten ze de gaslucht en sporen ze het gaslek op. Zo lang de detectie- en herstellingswerken bezig zijn, blijf je zelf op veilige afstand.

 

Beperkte gasgeur

Is de gasgeur eerder beperkt (je ruikt af en toe gas, maar niet permanent)? Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht en zet ramen en deuren open. Ga naar buiten en bel, op veilige afstand, het noodnummer 0800/65 0 65. Oproepen naar dit nummer krijgen voorrang. Het gasinterventieteam komt zo snel mogelijk.

 

Gaslek melden - Mensen met een spraak- en/of gehoorstoornis

Ben je niet in staat om te bellen? Ga dan naar een plaats waar je geen gas meer ruikt en stuur een sms-codebericht naar 8635.

Typ het bericht als volgt in:

  1. de code: voor het melden van een gasreuk is dat de letter ‘G’
  2. de postcode van de gemeente
  3. de naam van de straat
  4. het huisnummer.

 

Tips om gaslekken te voorkomen

  • Lees de gebruiksvoorschriften van gastoestellen in huis en leef ze na.
  • Zelf aan gastoestellen sleutelen is onverstandig en kan gevaarlijk zijn. Laat je gastoestellen (gasbrander, gaskachel, centrale verwarmingsketel, gasfornuis) plaatsen en jaarlijks nakijken door een vakkundig installateur. Zo ben je er zeker van dat alle geldende veiligheidsvoorschriften zijn nageleefd.
  • Kijk regelmatig de vlammen van je gastoestellen na. Zijn ze mooi blauw? Dan is er niets aan de hand. Is de vlam oranje of geel? Is ze hoger dan normaal? Dit wijst erop dat je toestel niet goed werkt! Schakel zo snel mogelijk een vakman in!
  • Om je gasketel goed en veilig te laten installeren en jaarlijks te onderhouden, werk je het best met een deskundig-installateur. Dat is een erkende professionele aardgasinstallateur.
Nieuwsoverzicht