Gemeente Balen Gemeente Balen

Gemeente Balen betreurt ontslagen bij Nyrstar en dringt aan op aanvaardbaar sociaal plan

dinsdag 16 januari 2018
Het gemeentebestuur van Balen heeft met ontzetting het herstructureringsplan vernomen van de firma Nyrstar voor o.a. de vestiging in Balen. Het gemeentebestuur betreurt de aankondiging van zo’n 125 ontslagen in Balen (en Overpelt) en dringt bij het bedrijf aan op een aanvaardbaar sociaal plan.

Net nu de economie aan het heropleven is, komt zo’n mededeling keihard aan, zeker voor de betrokken werknemers en hun familie. Nyrstar is in Balen immers de grootste werkgever van onze gemeente. Het grootste deel van de werknemers komt dan ook uit Balen, of uit de onmiddellijke regio. Dit bericht treft dus talloze Balense gezinnen.

 

Aan belofte houden

Het bedrijf meent dat het deze rationaliseringsoperatie moet doorvoeren om de toekomst van de fabriek veilig te stellen. Het gemeentebestuur zal erop toezien dat het bedrijf zich aan deze belofte houdt. Ook in 2008 werd al een dergelijke herstructurering doorgevoerd.

 

Sociaal aanvaardbare oplossing zoeken

Het gemeentebestuur dringt er bij het bedrijf op aan dat er snel duidelijkheid komt voor de werknemers. Het hoopt ook dat er bij het overleg dat er komt tussen de werkgever en de sociale partners (Wet Renault), het maximale scenario van ontslagen zoveel mogelijk wordt afgezwakt en dat er maximale begeleiding en vergoedingen komen voor de werknemers die ontslagen zullen worden. Zodat de sociale gevolgen voor onze economisch kwetsbare regio zo beperkt mogelijk blijven.

Nieuwsoverzicht