Gemeente Balen Gemeente Balen

RolMobiel voor minder mobielen in gebruik genomen

maandag 22 januari 2018
Het OCMW heeft op 22 januari de RolMobiel Balen in gebruik genomen. Deze minibus, aangepast voor vervoer van ouderen of personen met beperking, zal eerst ingezet worden voor vervoer van senioren naar de dagopvang. Hiervoor is men nog op zoek naar vrijwillige begeleiders.

Met subsidies van de provincie Antwerpen

Het OCMW van Balen heeft de RolMobiel Balen kunnen aankopen dankzij subsidies van de provincie Antwerpen. Peter Bellens, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid: “De provincie Antwerpen stimuleert met speciale impulssubsidies de samenwerking tussen lokale besturen om de zwarte gaten op te vullen in het vervoersaanbod op het platteland, zeker voor de meest kwetsbare mensen. De samenwerking tussen Balen en Mol is al de derde die we zo kunnen realiseren.”

 

Vervoer naar dagopvang

De minibus is aangepast voor het vervoer van oudere mensen of personen met een beperking die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Het OCMW zal het nieuwe busje in eerste instantie gebruiken voor het vervoer van senioren die naar de dagopvang gaan in Ter Vest (Rozenstraat) en de CADO (Vaartstraat) en moeilijkheden hebben om veilig ter plaatse te geraken. De wagen vertrekt 's morgens om 8u zodat de mensen rond 9u aankomen op de dagopvang. De terugrit vertrekt om 16u. In een later stadium bekijkt men hoe men het aanbod kan uitbreiden met andere (groeps)ritten en inzetten op samenwerking met Mol, Retie en Dessel. 

 

Hoe aanvragen?

Wie gebruik wil maken van dit aangepast vervoer, kan contact opnemen met Lieze Maes. “In een kennismakingsgesprek bespreken we op welke dagen de mensen naar de dagopvang gaan”, zegt Lieze. “Vervolgens kan je per maand de ritten aanvragen bij de dispatch via 014/57 24 40 of via e-mail op aanvraag.rolmobiel@iok.be. Hier kan je ook terecht om een rit te annuleren als er eens een keer iets tussenkomst.”

 

Instapgeld en kilometertarief

Inwoners van Balen betalen instapgeld (0,5 euro voor de heenrit en 0,5 euro voor de terugrit) en een kilometertarief (0,65 euro/km). Lieze: “Ze betalen daarbij enkel de kilometers die ze zelf afleggen, dus van bij hun thuis tot aan de dagopvang, en krijgen daarvan maandelijks een factuur.”

 

Gezocht: vrijwillige begeleiders

Voor dit nieuwe project is het OCMW nog op zoek naar enkele vrijwillige begeleiders om de (vrijwillige) chauffeur bij te staan tijdens de ritten: passagiers helpen in- en uitstappen, een babbeltje doen,… Je kiest zelf hoeveel tijd je hieraan spendeert en krijgt ook een opleiding en begeleiding. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Lieze Maes op het telefoonnummer 014/82 98 33 of via het e-mailadres lieze.maes@ocmwbalen.be.

 

Meer info: OCMW Balen, Lieze Maes, 014/82 98 33, lieze.maes@ocmwbalen.be

 

Bekijk de reportage van RTV over de lancering van de RolMobiel balen

Nieuwsoverzicht
RolMobiel Balen

Contact

Sociale dienst (OCMW)

Vandaag gesloten
adres
Veststraat 602490 Balen
tel.
014/82 98 48
e-mail
info@ocmwbalen.be