Gemeente Balen Gemeente Balen

Leescafé VC De Kruierie omgetoverd tot KruiDerie

woensdag 10 januari 2018
Wie sinds de Warmste Week half december nog in VC De Kruierie is geweest, zal gemerkt hebben dat het leescafé is omgebouwd tot een duurzame groene oase: de KruiDerie. De herinrichting kwam er na het grote succes van het nostalgisch leescafé eind 2016 en het jaarthema in 2018 'Balen duurSamer'.

In de KruiDerie vind je allerlei info over duurzaam leven. Je kan er o.a. kennismaken met een receptenwisselmuur, je neus testen met de 'Raadhetkruid'-quiz, op zoek gaan naar de oorsprong van verschillende kruiden, ontsnappen naar een rustig bos om je boek, magazine, krant,... te lezen op de gezellige 'bosbeleefbank', of een mooi project of de werking van je vereniging voorstellen in ‘het kastje van...'. Ook de allerkleinsten zullen zich meteen welkom voelen in de KruiDerie. Zij kunnen hun eigen gezonde kost koken in het keukentje.

NooKs zorgde voor de nieuwe inrichting van het leescafé, samen met de Kringwinkel en het plantenasiel ‘Plantaardig’. Breng dus zeker eens een bezoekje tijdens de openingsuren van VC De Kruierie (maandag 14u-20u, dinsdag-donderdag 10u-20u, vrijdag 10u-17u en zaterdag 10u-16u).

 

Jaarthema 'Balen duurSamer'

Balen is één van de 20 Vlaamse pilootgemeentes — en de enige uit de Kempen — om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen op lokaal niveau uit te werken. De Verenigde Naties heeft de Millenniumdoelstellingen (van 2000) geactualiseerd en vervangen door ‘duurzame ontwikkelingsdoelstellingen’ (internationaal gekend als de SDG’s, Sustainable Development Goals). Deze 17 doelstellingen willen wereldwijd iets doen aan armoede, honger, gezondheid, onderwijs, gendergelijkheid, water, energievoorziening, economie, infrastructuur, ongelijkheid verminderen, wonen, consumptie & productie, klimaat, oceanen, landgebruik, vrede & gerechtigheid en duurzame ontwikkeling (zie icoontjes).

Als pilootgemeente moeten we nu samen met onze burgers, verenigingen, scholen, instellingen en ondernemingen nagaan hoe we op lokaal niveau ons steentje kunnen bijdragen. Concreet komt het erop neer dat de diensten zullen bekijken hoe ze in hun dagelijkse dienstverlening bijvoorbeeld ongelijkheid kunnen tegengaan, armoede bestrijden of zoeken naar oplossingen voor de klimaatveranderingen. Deze ervaringen zullen later gedeeld worden met andere steden en gemeenten. Vrijetijdscentrum De Kruierie maakt er alvast het jaarthema van.

Meer info over 'Balen duurSamer'.

Nieuwsoverzicht
KruiDerie

Contact

Vrijetijdscentrum De Kruierie

Open vandaag: 10u - 17u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be