Gemeente Balen Gemeente Balen

PWA heet nu 'wijk-werken'

woensdag 10 januari 2018
Sinds 1 januari is het PWA-stelsel omgevormd tot ‘wijk-werken’. Langdurig werklozen kunnen via dit systeem tijdelijk en dicht bij huis werkervaring opdoen door bij mensen thuis klusjes uit te voeren. De bedoeling is dat ze zo na één jaar al de volgende stap zetten in hun zoektocht naar een job.

 

Klusjes bij particulieren, scholen, overheden, verenigingen en landbouw

Wijk-werkers zullen een beperkt aantal uren (max. 60 uur/maand en 630 uur/jaar) en gedurende maximum 12 maanden kunnen presteren. De taken die ze uitvoeren zijn specifiek omschreven. Dat kan gaan van kleine herstellingswerken, klein tuinonderhoud (o.a. gras maaien, hagen snoeien, sneeuw of bladeren ruimen), opvang van kinderen aan huis, ondersteuning van mantelzorgers, kleine huishoudelijke taken (o.a. koken, afwassen) bij particulieren, maar ook bv. gemachtigd opzichter aan de schoolpoort of hulp bij toezicht in scholen.

Ook vzw’s en verenigingen kunnen wijk-werkers inschakelen voor bv. ticketcontrole of parkeerbegeleiding bij evenementen. Daarnaast kunnen woonzorgcentra ze inzetten voor logistieke steun of voor maaltijdbegeleiding. Land- en tuinbouwbedrijven kunnen hen ook inzetten voor welbepaalde seizoensgebonden activiteiten zoals o.a. zaaien, planten en oogsten.

 

Fiscaal aftrekbare gebruikerscheques

De wijk-werkers krijgen daarvoor een kleine vergoeding van 4,10 euro per uur bovenop de werkloosheidsuitkering. Particulieren, gemeenten, scholen, OCMW’s of vzw’s die een beroep willen doen op wijk-werk, zullen hiervoor — net als bij dienstencheques — ‘wijk-werkcheques’ kunnen aankopen die voor particulieren fiscaal aftrekbaar zijn (30 procent). De prijs van de cheque is in onze regio vastgelegd op 6,95 euro.

 

Lokaal aanspreekpunt in Den Travoo

De organisatie van het nieuwe ‘wijk-werken’ gebeurt in de gemeenten Balen, Dessel, Mol en Retie door de interlokale vereniging BalDeMoRe. In elke gemeente zal er een lokaal aanspreekpunt zijn voor vragen rond wijk-werken. In Balen kun je daarvoor terecht bij Terry Jansen (bemiddelaar wijk-werken) in dienstencentrum Den Travoo.

 

Meer info over wijk-werken. Bekijk ook de website van de VDAB.

 

Nieuwsoverzicht
Wijk-werken Balen

Contact

Wijk-werken

Vandaag gesloten
adres
Veststraat 602490 Balen
tel.
014/82 98 55
e-mail
wijk-werken@ocmwbalen.be