Gemeente Balen Gemeente Balen

Start project leeftijdsbandjes op fuiven: ‘Feest Wijzer’

vrijdag 05 januari 2018
Op zaterdag 6 januari gaat tijdens de REVU-fuif van KSA Balen voor het eerst het project ‘Feest Wijzer’ van start. Er worden enkele maatregelen uitgetest, zoals het aanbieden van leeftijdsbandjes aan de toegang. KSA Balen doet dan ook een ludieke oproep aan de fuifgangers, bekijk het filmpje.

Op de REVU-fuif — één van de grotere fuiven uit de regio — in PC Balen-Centrum (Gustaaf Woutersstraat 29) zullen er drie soorten bandjes aangeboden worden: -16 jaar, 16-18 jaar en +18 jaar. Op deze manier kan de alcoholwetgeving correct worden toegepast: geen alcohol onder de 16 jaar, geen sterke drank onder de 18 jaar. KSA Balen roept de fuifgangers dan ook op om een leeftijdsbewijs mee te nemen naar de REVU, bijvoorbeeld je studentenkaart, rijbewijs, identiteitskaart of bibkaart.

 

 

Filmpje als ‘teaser’

Als ‘teaser’ werd er de afgelopen dagen op sociale media een kort filmpje gepost (en specifiek bij jongeren gepost) om het alcoholgebruik op jonge leeftijd in vraag te stellen. Daarin is te zien hoe een jong meisje een populaire alcoholische cocktail wil drinken, maar tegengehouden wordt. Met daarbij de vraag: ‘vind jij het normaal dat een 14-jarige een vodka redbull drinkt?’ Hiermee wil men de discussie onder jongeren op gang brengen.

 

 

Lokale Stuurgroep Alcohol en Drugs

Het project ‘Feest Wijzer’ is het eerste initiatief van de Lokale Stuurgroep Alcohol en Drugs (LSAD Balen). Daarin zijn diensten actief van o.a. het OCMW van Balen, jeugddienst en cel gezondheid van de gemeente Balen, Meander Turnhout (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg), CAW De Kempen (Centrum Algemeen Welzijnswerk) en een ervaringsdrager. Men wil in de toekomst in de gemeente Balen allerlei acties en campagnes opzetten rond alcohol, drugs en andere verslavingen naar verschillende doelgroepen.

Voor het eerste project ging de stuurgroep ideeën halen bij ‘Feest Wijzer’, een concept van VAD (de koepel van de Vlaamse overheid voor Vlaamse organisaties die werken rond alcohol, drugs en andere verslavingen zoals psychoactieve medicatie, gokken en gamen).

 

Naar een positiever feestklimaat in Balen

Bedoeling van dit eerste project ‘Feest Wijzer’ is om voortaan op de fuiven en festivals in de gemeente Balen te gaan werken rond een positiever feestklimaat. Het gaat daarbij om een pakket aan maatregelen op vlak van veiligheid, gezondheid en welzijn die moeten bijdragen aan nog meer plezier voor de feestgangers.

KSA Balen heeft hun REVU-fuif voorgesteld om als proefproject te dienen voor ‘Feest Wijzer’. In de loop van de volgende maanden volgt een evaluatie. Aan de hand daarvan zal een pakket worden samengesteld waarop alle Balense verenigingen een beroep kunnen doen om ook voor hun activiteiten bij te dragen tot een veilig en gezond feestklimaat. Het gaat daarbij o.a. om het ter beschikking stellen van pictogrammen, instructies voor vrijwilligers en leeftijdsbandjes.

 

Pictogrammen

Buiten de leeftijdsbandjes zullen ook de eerste pictogrammen worden uitgetest op de REVU-fuif. Deze pictogrammen maken de fuifgangers wegwijs in de maatregelen die de organisator allemaal neemt op vlak van veiligheid, gezondheid en welzijn. Voor de REVU-fuif zijn dit o.a.:

  • inkom -16, +16, +18 en leeftijdsbewijs (voor een vlotte afhandeling van de leeftijdsbandjes)
  • ingang, uitgang en nooduitgang (veiligheid)
  • vestiaire (veiligheid)
  • ehbo (gezondheid)
  • oordopjes (gezondheid)
  • chill out (een koelere en rustigere ruimte met comfortabele zitmogelijkheden, waar er rustige muziek, of geen muziek, is om zo oververhitting en gehoorschade te voorkomen).

Daarnaast is er ook een duidelijke briefing voorzien voor alle vrijwilligers die helpen tijdens de fuif, zodat ook zij goed op de hoogte zijn van alle afspraken rond veiligheid, gezondheid en welzijn. Op deze manier zal ook beter kunnen worden toegezien op de toepassing van de alcoholwetgeving aan de hand van de leeftijdsbandjes.

 

Feest Wijzer

Na de evaluatie komt er in het voorjaar een heus feestpakket van ‘Feest Wijzer’ om de Balense verenigingen te ondersteunen zodat ze ook kunnen bijdragen aan een positiever, veilig en gezond feestklimaat in onze gemeente.

Nieuwsoverzicht
Leeftijdsbandjes op fuiven

Contact

Jeugddienst

Open vandaag: 10u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be