Gemeente Balen Gemeente Balen

Steenweg op Leopoldsburg terug open vanaf vrijdag 22 december

donderdag 21 december 2017
De Steenweg op Leopoldsburg wordt vrijdag 22 december terug opengesteld voor het verkeer. Op enkele laatste afwerkingen na zijn de werken daarmee afgerond zoals oorspronkelijk voorzien. Het resultaat mag gezien worden: 3 km riolering, een nieuw wegdek en 10 km (!) veilige, vrijliggende fietspaden.

Inhuldiging door schoolkinderen Schoor

Op donderdag 21 december hebben een twintigtal leerlingen van de gemeentelijke basisschool De Puzzel Schoor de fietspaden al een eerste keer 'ingereden', samen met schepen van openbare werken Werner Hens en schepen van toerisme Vincent Kolen. 

Bekijk hier de foto's van deze inhuldiging.

Bekijk hier het filmpje van de inhuldiging op BalenTV.

Bekijk hier de reportage op RTV

 

Op tijd klaar

De werken aan de Steenweg zijn een mooie prestatie van de arbeiders van de aannemer, onderaannemers en nutsmaatschappijen en al diegenen die het project mee hebben begeleid. De onverwachte problemen die tijdens de werken opgedoken zijn, werden opgevangen door flexibel te schuiven met bepaalde opdrachten, zodat de hoofdwerken toch netjes op tijd klaar waren.

 

Laatste afwerking na de kerstvakantie

De weersomstandigheden van de voorbije weken hebben ervoor gezorgd dat er nog een aantal laatste afwerkingen uitgevoerd moeten worden (verder afwerken opritten en grachten tussen wijk Malou en grens met Leopoldsburg, fatsoeneren en inzaaien van bermen, plaatsen van schuilhokken van De Lijn, plaatsen en/of aansluiten van een gedeelte van de openbare verlichting en plaatsen van anti-parkeerpalen). Dit zal na de kerstvakantie gebeuren, waar nodig met behulp van een voorrangsregeling met verkeerslichten.

 

Dank voor begrip

Het gemeentebestuur dankt alle omwonenden van de wegenwerken en ook de bewoners van de omleidingswegen voor hun geduld. En dat werd hier behoorlijk op de proef gesteld, daar is het gemeentebestuur zich ter dege van bewust. In deze landelijke omgeving was het onmogelijk om goede omleidingswegen te maken. Daarbij kwam nog dat veel doorgaand verkeer de omleiding via de Ring van Lommel negeerde. Dat hebben zowel de arbeiders op de werfzone als de omwonenden in de omgeving dagelijks kunnen merken. Mede door hun volharding en begrip zijn we tot dit mooie en vooral veilige resultaat gekomen.

 

Eindelijk veilige fietspaden!

Want het resultaat mag gezien worden: er zijn weer heel wat mensen die riolering gekregen hebben; het wegdek is vernieuwd en rijdt veel comfortabeler; ook de nutsleidingen zijn vernieuwd en ondergronds gebracht; er is nieuwe energiezuinige verlichting; maar het zijn vooral de fietsers en de schoolgaande jeugd die zullen genieten van de ruim 10 kilometer veilige, vrijliggende fietspaden.

 

Langstlopend dossier eindelijk afgerond

Van de aanleg van de fietspaden langs de gewestweg tussen Leopoldsburg en Balen was al sprake in de jaren 70. Het grootste deel van de onteigeningen is dan ook al tientallen jaren geleden gebeurd. Maar het bleek voor het Vlaams gewest een complex dossier dat jaren bleef aanslepen en waar weinigen nog in geloofden.

Door de zogenaamde ‘module 13’-regeling mochten gemeentes ook zelf het initiatief nemen om fietspaden aan te leggen langs Vlaamse gewestwegen: de gemeente doet de hele administratieve rompslomp en de Vlaamse overheid komt met subsidies (soms tot 100%) over de brug. De gemeente Balen heeft hierop het dossier overgenomen van het Vlaamse gewest en het tegelijk gekoppeld aan een rioleringsproject (i.s.m. Aquafin en Pidpa) en de vernieuwing van de nutsleidingen: drie vliegen in één klap !

Nieuwsoverzicht
Inhuldiging fietspad Steenweg op Leopoldsburg

Contact

Dienst openbare werken (wegenwerken)

Open vandaag: 9u - 12u en van 17u - 20u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 70
e-mail
wegenwerken@balen.be