Gemeente Balen Gemeente Balen

Helft Balenaars die putwater gebruiken, drinken, koken of wassen ermee

maandag 11 december 2017

47% van de Balenaars die putwater gebruiken, drinkt ervan, kookt of wast de vaat of zichzelf ermee. In deze gevallen is het aangewezen om te laten controleren of het putwater voldoet aan de drinkwaternorm. Dat gebeurt echter nog veel te weinig, zo blijkt uit een analyse van de putwatercampagne.

Van 25 april tot 30 juni liep de campagne ‘Steek je kop niet in ’t zand… Weet jij welk grondwater uit je put komt’ in Balen en 13 andere Kempense gemeenten. Van de 2.254 Kempenaars die de online tool invulden voor welke toepassingen ze putwater gebruiken, waren er 175 respondenten uit Balen.

47% van de Balenaars (51% algemeen) die aan de enquete deelnamen, gebruikt putwater om te drinken, te koken, de afwas te doen of zichzelf te wassen. Om gezondheidsrisico’s te beperken, zou bij deze vormen van gebruik de kwaliteit van het putwater regelmatig gecontroleerd moeten worden.

Effectief drinken van het putwater gebeurt door 24% van de Balenaars (37% algemeen) die deelnamen aan de bevraging. Wanneer we kijken naar andere vormen van gebruik, dan besproeit respectievelijk 77% en 67% van de Balenaars (71% en 70% algemeen) het gras of de moestuin met putwater. 69% (58% algemeen) zet putwater in om de auto te wassen. Voor het doorspoelen van het toilet, doet 51% (50% algemeen) beroep op putwater. Poetsen gebeurt met putwater bij 40% (43% algemeen) van de respondenten.

 

Putwater is kwetsbaar

Zelfs al oogt putwater helder, ruikt het niet én smaakt het lekker, dan nog kan het verontreinigd zijn door bacteriën en/of chemische stoffen. Wie zijn putwater gebruikt om de auto te wassen, het toilet door te spoelen of het gazon te besproeien loopt geen gezondheidsrisico’s. Wanneer je putwater evenwel drinkt, het gebruikt om te koken, de afwas te doen of te douchen, moet het voldoen aan de drinkwaternormen en laat je best regelmatig een analyse uitvoeren om dit te controleren.

 

11 vroegen putwateranalyse aan

Slechts 3% van de Balense gezinnen (8% algemeen) die putwater gebruiken voor een drinkwatertoepassing, heeft dit het laatste jaar laten testen. De anderen kregen het voorstel om een putwateranalyse te laten uitvoeren. Uiteindelijk werden 184 analyses uitgevoerd door het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne, waarvan 11 in onze gemeente. Daarnaast steeg ook het aantal aanvragen vanuit de Kempen voor een gratis putwateranalyse via de Vlaamse overheid; een aanbod dat geldt voor particulieren die niet aansluitbaar zijn op het openbaar waterleidingnet. De analyseresultaten werden aan de betrokkenen overgemaakt, waarna zij beslissen over het al dan niet verdere gebruik van putwater.

 

3xG studie

Deze bevindingen uit de campagne passen binnen de recente resultaten van de 3xG-studie, een lokaal initiatief dat de gezondheid van baby’s en moeders in de regio Dessel, Mol en Retie opvolgt. Deze studie stelde vast dat wie in deze regio putwater gebruikt om te koken, een risico loopt op blootstelling aan toxisch arseen.

 

Info: Ruth Lembrechts (Logo Kempen), 014/44.08.34, ruth@logokempen.be

Nieuwsoverzicht

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 17u - 20u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be