Gemeente Balen Gemeente Balen

Financiële tussenkomst voor verenigingen en vzw’s die AED-toestel plaatsen

maandag 27 november 2017
Balen wil als 'Hartvriendelijke Gemeente' verenigingen aanmoedigen om AED-toestellen te plaatsen in of aan hun infrastructuur. Daarom krijgen Balense verenigingen en vzw’s die aangesloten zijn bij een erkende adviesraad een eenmalige financiële tussenkomst als ze zo'n toestel plaatsen.

Een AED-toestel leidt de hulpverlener met gesproken instructies doorheen het reanimatieproces en bepaalt automatisch of een elektrische schok kan helpen bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De gemeente geeft Balense verenigingen en vzw’s een tussenkomst voor toestellen die ten vroegste op 1 januari 2017 zijn aangekocht, voor zover het budget dat in de begroting is opgenomen strekt. Om in aanmerking te komen voor deze tussenkomst moeten de aanvragers nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen en bepaalde bewijsstukken voorleggen. Meer info daarover vind je hier.

 

AED-opleidingen

Een van de voorwaarden is dat de aanvragende vereniging zich engageert om binnen het jaar na de toekenning van de financiële tussenkomst met minstens 2 personen deel te nemen aan een opleiding over het correct gebruik van een AED-toestel. De gemeente organiseert in het voorjaar van 2018 opnieuw gratis AED-opleidingen bij het Rode Kruis.

 

Maximum 750 of 1.000 euro

De financiële tussenkomst bedraagt maximum 1.000 euro voor toestellen die aan de buitenkant van de lokalen geplaatst zijn en voor de inwoners steeds bereikbaar zijn. Voor toestellen die binnen geplaatst zijn en voor de inwoners enkel bereikbaar zijn tijdens de openingsuren bedraagt de tussenkomst maximum 750 euro (met een maximum van 50% van de gemaakte kosten). Drie jaar na plaatsing van het toestel kan er ook nog een eenmalige tussenkomst van 500 euro in de onderhoudskosten toegekend worden.

 

Hartvriendelijke Gemeente

Balen nam al meerdere initiatieven in het kader van ‘Hartvriendelijke Gemeente’. Zo werden er AED-toestellen geplaatst in verschillende gebouwen van gemeente en OCMW (sportcomplex Bleukens, sporthal Olmen, recreatiedomein Keiheuvel, VC De Kruierie, gemeentehuis, woonzorgcentrum, Den Travoo en OCMW-huis). Verenigingen kunnen ook gratis een draagbaar AED-toestel uitlenen voor een activiteit.

Nieuwsoverzicht
AED-toestel

Contact

Veiligheid

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 58
e-mail
veiligheid@balen.be