Gemeente Balen Gemeente Balen

Woontip: 20°C is de ideale binnentemperatuur

donderdag 21 december 2017
Ben jij bewust bezig met de binnentemperatuur in je woning? Gericht verwarmen en verluchten bespaart je immers heel wat stookkosten. Algemeen wordt aangenomen dat een ideale binnentemperatuur rond de 20°C ligt op de momenten dat je thuis bent.

Verlaat je je huis voor meer dan 1 uur of ga je slapen, verlaag de temperatuur dan naar 15°C. Wat je echter niet mag doen is de verwarming volledig uitschakelen. De gehele constructie van je woning koelt dan te fel af. Het kost dan zeer veel energie om dit allemaal terug tot 20°C te verwarmen. Je verwarming volledig uitschakelen zorgt dus voor een hogere stookkost dan de temperatuur gewoon wat lager zetten.

Let op, verwarm je je woning via vloerverwarming dan gelden er andere regels. Veel hangt dan af van je type vloerverwarming en van hoe goed je woning geïsoleerd is. Algemeen kan worden gesteld dat je bij vloerverwarming je temperatuur ’s nachts en bij afwezigheid best weinig tot niet laat zakken.

Uiteraard kan 20 °C voor bepaalde mensen als te koud aanvoelen. Er kan dan naar 21 °C gestreefd worden. En uiteraard kan je in de winter een iets warmere trui aandoen en het gezellig maken met een fleecedekentje.

 

Kamerthermostaat

Voor de binnentemperatuur kan je voortgaan op je kamerthermostaat. Houd er echter rekening mee dat veel oude kamerthermostaten 1° tot zelfs 5°C onnauwkeurig kunnen zijn. Indien je niet zeker bent van je kamerthermostaat kan je steeds voor een paar euro een eigen digitaal kamerthermometertje aankopen.

Daarnaast is het enorm belangrijk dat je in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt de radiatorkranen helemaal openzet. Of het nu thermostatische kranen zijn of gewone…

Doe je dit niet dan gaat je kamerthermostaat aanvoelen dat de ruimte moet verwarmd worden en je verwarmingssysteem aansturen. Maar je radiators kunnen dan moeilijk de gevraagde warmte afgeven gezien zij niet volledig openstaan. Daarom zal je verwarmingssysteem veel harder moeten werken en liggen je stookkosten dus ook hoger. Je kan het vergelijken met tijdens het autorijden gas geven en tegelijk afremmen. De temperatuur in de ruimte waar je thermostaat hangt regel je dus via je kamerthermostaat en niet via je radiatorkranen. In andere ruimten waar geen thermostaat hangt doe je dit wel via je radiatorkranen.

 

Deze woontip kwam tot stand dankzij Kempen 2020, een ambitieus energie- en klimaatbeleid kaderend binnen het Burgemeestersconvenant dat tegen 2020 minstens 20% CO2-reductie ten opzichte van 2011 wil realiseren op het grondgebied van de Kempense gemeenten.

Nieuwsoverzicht
Foto Kempen 2020

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be