Gemeente Balen Gemeente Balen

YOUCA (voorheen Zuiddag), ook in Balen werd gewerkt

dinsdag 24 oktober 2017
YOUCA, de dag dat jongeren werken voor bazen die dan het loon storten aan projecten over de hele wereld. Ook in Balen werd er flink gewerkt: klusjesman, helpen in WZC Ter Vest, kleuterleidster, helpen in winkel,... Bekijk de filmpjes en lees het verslag dat een student hierover schreef.

Verslag Van Harriët

YOUCA, Youth for Change and Action vroeger Zuiddag genoemd is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dit wordt elke jaar georganiseerd in oktober.
Hoe groot is de organisatie en hoelang bestaat het?
Voor de elfde keer gaan meer dan 17.000 Vlaamse en Brusselse jongeren een dag aan de slag voor een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze daarmee verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren in het Zuiden en naar een aantal projecten in België. Deze jaar gaat de opbrengst naar El Salvador, met de steun van YOUCA zal Trias meer jongeren opleiden tot leiders en ondernemers, die ervoor zorgen dat er een alternatief is voor migratie en bendes. Bezoek de website om het korte voorstelling te lezen. https://www.youca.be/elsalvador
Het is meer dan een leuke ervaring want jongeren steken hun handen uit de mouwen om kansen te geven aan jongeren in El Salvador.
Iedereen wil gelukkig zijn in het leven dus waarom niet helpen als het kan?
 
Mijn naam is Harriët Adjei en voor een dag mocht ik mijn droombaan uitvoeren voor het goede doel.
 
Op donderdag 19 oktober 2017 moest ik rondrijden in Balen, vragen stellen, foto’s nemen en een verslag schrijven.
Ik was om 9u begonnen en vertrok rond 9u30 naar De Bosmier een kleuterschool in Balen en daar was Daphne Bouwens bezig als juf, ik heb haar geïnterviewd en een paar foto’s getrokken ze vond het super leuk maar dit was niet echt haar droomjob.
Ik reed nadien naar Freinetschool daar werkte Hanne en Nore vervolgens. Daarna reed ik naar De Bijenkorf waar Aselin Tarcan bezig was. Deze meisjes waren echt goed bezig en het leek alsof ze ‘echt’ aan het werken waren.

In het rusthuis van Balen was Sam bezig met het middag eten van de senioren. Ze had weinig tijd om met mij te babbelen maar ik heb een paar vragen gesteld. Ze vond Youca een goede initiatief en “deze manier om geld te verzamelen was ook leuk” zei ze.
Ik moest vervolgens naar het OCMW rijden maar ik was blijkbaar te laat. De YOUCA-student die er aan het werken was, was al weg… niet naar huis maar mee met een collega om een huis te zoeken voor een vluchteling.

Om 12u reed ik terug naar het gemeentehuis van Balen voor mijn lunch.

Ik vertrok na het eten naar Torfs. Daar werkte Dries Cordie een klasgenoot van mij. Hij was druk bezig met het beveiligen van de artikels.
 
Dit was een leuke ervaring want het is altijd mijn droom geweest om journalist te worden.
 
Bekijk foto's in het verslag bij 'downloads'
 

Bekijk de interviews op YouTube.

Nieuwsoverzicht
youca

Contact

Dienst ontwikkelingssamenwerking

Open vandaag: 10u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be