Gemeente Balen Gemeente Balen

Al 60 rookstophelden in Balen, stop jij met hen mee?

woensdag 13 september 2017
De infosessie ‘Balen stopt met roken’ was dinsdag met zo'n 60 deelnemers een groot succes. De 60, onder wie ambassadrice An Loos, schreven zich achteraf ook bijna allen in voor het rookstopprogramma, dat start op 28 september. Stop jij mee? Inschrijven kan nog tot 23 september.

Tabakoloog Els Bosch: 'Opkomst boven verwachting'

Liefst 60 geïnteresseerden daagden dinsdagavond op in VC De Kruierie voor de eerste vrijblijvende infosessie over de campagne die inwoners uit Balen, Mol en Dessel dit najaar moet helpen om te stoppen met roken. "Die opkomst is boven de verwachting en daar zijn we uiteraard erg blij mee", zegt tabakoloog Els Bosch, die het traject begeleidt. "De meeste mensen waren al overtuigd en schreven zich meteen ook in voor het rookstopprogramma. Zij hadden dan ook vooral praktisch vragen. Met voorlopig 60 deelnemers in Balen en 80 in Mol mogen we spreken van een geslaagde start van de campagne. Later deze week hopen we er daar in Dessel nog een hoop bij te doen."

 

Ambassadrice An Loos: 'de campagne lééft in Balen'

Eén van de 60 aanwezigen dinsdagavond was de Balense rookstopambassadrice An Loos. Ook zij was blij met de grote opkomst. “Het geeft toch wat extra moed om eraan te beginnen”, zegt An. “Zowat alle leeftijden waren vertegenwoordigd op de infosessie, maar toch opvallend veel mensen op oudere leeftijd. Er hing een leuke sfeer, een gevoel van samenhorigheid. Er werd veel geknikt toen het ging over de valkuilen bij het stoppen met roken. Het is duidelijk dat we veel gemeen hebben met elkaar en dat schept meteen een band. En er werd ook veel gekucht ja, ook dat viel op (lacht).”

Wat An het meest zal bijblijven van de infosessie is de metafoor die tabakoloog Els Bosch gebruikte voor stoppen met roken. “Ons hoofd zit vol met nicotinereceptoren. Je kan dat vergelijken met een nest vogeltjes. Als je één vogeltje te eten geeft, gaan de andere bekjes ook allemaal open. Als je gestopt bent met roken en nog één keer trekt van een sigaret voed je één van die receptoren, en gaan de andere receptoren ook allemaal open. Een treffende vergelijking en iets om in het achterhoofd te houden als de drang naar één trekje van een sigaret opkomt.”

Over stoppen gesproken: wanneer zegt An de sigaret definitief vaarwel? “Het interessante aan dit rookstopprogramma is dat je dat zelf kan bepalen. Volgens de tabakoloog stoppen de meeste mensen tussen de 3e en de 4e sessie, in dit geval half oktober. Maar ik heb voor mezelf al uitgemaakt dat ik vanaf 1 oktober geen sigaret meer aanraak. Een nieuwe maand, een nieuwe start.”

An stond onlangs als ambassadrice van de rookstopcampagne op de cover van het Infoblad, en dat heeft ze geweten! “Ik word er constant over aangesproken: op het werk, op de voetbal,… Maar ik vind het niet erg, ik besef dat de sociale controle nu héél groot is. Op de infosessie kwam ik zelfs een vriendin van vroeger tegen die zei dat ze ook beslist heeft om te stoppen nadat ze me op de cover zag, dat vind ik wel heel leuk. Eén ding is zeker: de campagne lééft echt in Balen.”

An zal na elke sessie van het rookstopprogramma haar succeservaringen en moeilijke momenten delen in haar 'dagboek van een rookstopheld'. Hou onze website en Facebookpagina in de gaten!

 

Stop je mee? Schrijf je in tot uiterlijk 23 september

Aangezien bijna alle deelnemers aan de infosessie zich ook inschreven voor het rookstopprogramma, zitten we in Balen al aan bijna 60 rookstophelden. Maar daar kunnen er uiteraard nog altijd bij! Inschrijven kan nog tot uiterlijk 23 september aan de balie van VC De Kruierie. Wie de infosessie in Balen of Mol gemist heeft kan ook nog altijd terecht op de sessie in Dessel, nu donderdag 14 september om 19u30 in de refter van gemeentelijke basisschool 'De Kangoeroe' (Lorzestraat 37). Ook daar kan je je als Balenaar inschrijven voor het rookstopprogramma in eigen gemeente.

 

Acht rookstopsessies vanaf 28 september

Het rookstopprogramma bestaat uit acht groepssessies die eerst focussen op gedragsverandering en daarna op het volhouden van dat gedrag. Naast de groepssessies is er ook individuele begeleiding door tabakologen.

De 8 sessies vinden plaats in VC De Kruierie op de volgende data: 28 september, 5 oktober, 12 oktober, 19 oktober, 26 oktober, 9 november, 30 november en 21 december. Je kan die dagen telkens kiezen tussen een voormiddagsessie (van 9u tot 10u30 of van 10u30 tot 12u) en een avondsessie (van 18u30 tot 20u of van 20u tot 21u30).

Deelnemers aan het rookstopprogramma betalen 48 euro voor alle sessies. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming kunnen contact opnemen met het OCMW voor een gedeeltelijke terugbetaling. 

 

Slotmoment op 17 januari 

Alle rokers uit Balen, Mol en Dessel die het programma succesvol doorlopen, worden op woensdag 17 januari uitgenodigd op het slotmoment in het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer om hun diploma en cadeaubon van 10 euro in ontvangst te nemen.

 

Meer info op www.balen.be/stoppenmetroken

Lees het uitgebreide interview met rookstopambassadrice An Loos in het Infoblad van de herfst.

Nieuwsoverzicht
De Balense rookstopambassadrice An Loos

Contact

Cel Gezondheid

Open vandaag: 10u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be