- Controleer regelmatig je meterstanden en krijg zo een beter inzicht in je energieverbruik. Energieleveranciers bieden meestal een online klantenzone aan waar je op elk moment je meterstanden kan registreren. Zo zie je meteen of je voorschotfactuur overeenkomt met je werkelijke verbruik.
- Stel je voorschot af op je werkelijke verbruik. Dat kan lager zijn wanneer blijkt dat je werkelijke verbruik ook lager ligt, of omgekeerd. Op die manier voorkom je verrassingen op het einde van het jaar.
- Vraag een afbetalingsplan aan wanneer je dat nodig hebt. Meestal kan je dit ook eenvoudig in je klantenzone aanvragen.
Heb je hulp nodig?
Bezoek dan het Energiepunt van de gemeente. Zij helpen je graag verder met de aanmelding op je online klantenzone of wanneer je andere vragen hebt.
Je kan elke dinsdag in het OCMW-huis (Veststraat 60) terecht. Tussen 9u en 11u30 is er iemand aanwezig die je kan verder helpen met allerhande vragen over energie. Een afspraak maken is niet nodig.
Merk je dat je energieverbruik hoger is dan het gemiddelde of wil je graag tips om energie te besparen? Maak dan een afspraak met de HUISdokter. Een energiedeskundige komt bij je thuis om gratis en onafhankelijk advies te geven over jouw energieverbruik. Meer informatie vind je op www.duurzaamwonen.be/huisdokter.
Gemiddeld energieverbruik in Vlaanderen
Het energieverbruik van een gemiddeld Vlaams gezin bestaat voornamelijk uit elektriciteit en gas. Dit verbruik kan sterk variëren afhankelijk van factoren zoals het type woning (bijvoorbeeld een vrijstaande woning of een appartement), het aantal bewoners en hun levensstijl.
Volgens recente gegevens ligt het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor een huishouden bestaande uit 4 personen rond de 3.500 kWh per jaar. Voor gas, dat vooral wordt gebruikt voor verwarming en warm water, ligt het gemiddelde verbruik rond de 17.000 kWh per jaar.