Gemeente Balen Gemeente Balen
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Leerlingen GBS De Bijenkorf groeien uit tot compostkrachten

maandag 19 juni 2017
Een 15-tal leerlingen van GBS De Bijenkorf (Rosselaar) is dit schooljaar onder de middagpauze aan de slag als compostkracht. De Bijenkorf weerde eerder al alle papiertjes en flesjes, en doet haar naam als afvalarme school nu alle eer aan door ook het overgebleven groenafval te verwerken tot compost.

Afvalarme school

Gemeentelijke basisschool De Bijenkorf is al twee jaar lang een afvalarme school: alle tussendoortjes zitten in herbruikbare dozen en alle dranken in herbruikbare flessen. Het fruitafval, tuinafval en het gemaaide gras was het enige afval dat nog overbleef. Klusjesman Johan kwam op het idee om ook dit laatste afval te gaan composteren op school om het zo te herbruiken in hun zaaibakken, tuintjes en MOS-projecten.

 

Compostkr8

In De Bijenkorf kunnen kinderen zelf kiezen om tijdens hun middagpauzes zich te engageren voor bepaalde mandaten, zoals knuffelmaatjes bij de kleuters, stripbib-verantwoordelijken, lees-buddies,... Een vijftiental leerlingen nam enthousiast het mandaat van compostkracht op. Ze bedachten samen de naam 'compostkr8' voor hun project en ontwierpen een eigen logo.

 

Hulp van compostmeesters en klusjesmannen

De compostmeesters van Balen kwamen uitleg geven over composteren en bouwden samen met de klusjesmannen en de leerlingen de compostbakken op. De compostkrachten informeerden alle andere leerlingen en leerkrachten over hun project, maakten een werkverdeling en stuurden deze regelmatig bij, zodat er elke dag kinderen aan de beurt waren om het groenafval van de lagere school en de kleuterschool naar de compostbakken te brengen en de compostbak in orde te houden. Af en toe gingen ze zelfs aan het snoeien of maaiden ze gras onder begeleiding.

 

Groene zones

Het compost komt ook goed van pas op school, want er zijn heel wat ‘groene’ zones waar er per klas gezaaid, geplant en geteeld wordt. Elke klas heeft een klasgroentje of een eigen zaaibak.

 

Financiële steun

Aangezien het compostkr8-project zich situeert binnen het domein ‘lokale initiatieven in het onderwijs en het jeugdwerk’ van CERA, kan De Bijenkorf rekenen op financiële ondersteuning bij de realisatie van dit project.

 

Bekijk het filmpje dat de school maakte over de presentatie van het project:

Nieuwsoverzicht
Compostkr8

Contact

Dienst gemeentelijk onderwijs

Open vandaag: 9u - 12u en van 17u - 20u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 67
e-mail
onderwijs@balen.be