Eerste poëzie-installatie van cultuurambassadeur langs kanaal aan brug Vaartstraat

donderdag 30 mei 2024
Renee Goris, de allereerste cultuurambassadeur van Balen, riep vorig jaar alle inwoners op om hun warme verhalen over Balense plaatsen te delen. De inzendingen stroomden binnen en nu is de eerste poëzie-installatie gebaseerd op één van deze verhalen klaar.

Aan het kanaal, ter hoogte van de brug aan de Vaartstraat, is sinds deze week een opmerkelijk kunstwerk te bewonderen: de eerste poëzie-installatie van cultuurambassadeur Renee. De installatie bestaat uit twee delen, die aan weerszijden van het water geplaatst zijn.

Tweedelig verhaal

Het verhaal achter de installatie komt van een jong koppel dat elkaar jarenlang niet tegen het lijf liep, ook al komen ze allebei uit Balen. Terwijl Balen niet zo heel groot is, leek er een afstand tussen de twee te zitten die maar niet ‘overbrugd’ kon worden. Letterlijk, want zij woonde aan de ene kant van de brug en hij aan de andere. Ze deelden twee andere perspectieven op Balen.

De installatie is te bekijken van exact die twee perspectieven. Het ene deel kan je bekijken aan de centrumkant van de brug, het andere deel aan de kant van Rosselaar. Je hebt pas het hele verhaal begrepen als je aan beide kanten bent geweest.

Cultuurambassadeur Renee: "Ik heb vorig jaar na een zoekertje in de krant en het Infoblad veel verhalen doorgestuurd gekregen van mensen waardoor ik me mocht laten verwonderen en inspireren. Ik hoop dat deze installatie dat ook kan doen met de mensen die er passeren. En dat ik de verhalen van alle Balenaren de wijde wereld in kan sturen.”

Intense samenwerking

Voor de uitvoering van de installatie was vakmanschap nodig. De studenten en docenten van KSOM campus Sint-Paulus (Mol) tekenden een schets uit, kozen het materiaal, de grootte van de letters enz. De technische dienst van de gemeente zorgde er dan weer voor dat het kunstwerk op de juiste locatie werd geplaatst.

Ook benieuwd? 

Je kan de poëzie-installatie van Renee zelf bewonderen langs het kanaal aan de brug tussen de Vaartstraat en Molsesteenweg (Centrum). In het infoblad van de zomer (verschijning half juni) lees je het volledige interview met Renee.

Nieuwsoverzicht
Renee 2024

Contact

Cultuurdienst

Open vandaag: 10u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be

Deel deze pagina

Naar top