Voorraad lokvallen voor Aziatische hoornaar uitgeput: hoe maak je er zelf eentje?

woensdag 27 maart 2024

De voorraad gratis lokvallen van de gemeente voor de Aziatische hoornaar is uitgeput. Je kan dus niet meer langskomen in het gemeentehuis of in De Kruierie om er eentje op te halen. Wil je toch je steentje bijdragen en de hoornaar helpen uitroeien? Met deze handleiding maak je zelf een lokval.

Hoe maak je zelf een lokval?

Je hebt nodig:

 • een plastic doos met afneembaar deksel,
 • kegels waar de hoornaars in kunnen vliegen (verkrijgbaar in een imkershop),
 • grote pvc koninginnen- en/of darrenroosters (verkrijgbaar in een imkershop),
 • een snoeischaar om de roosters in kleinere stukken te knippen en een opening te maken voor de hoornaar,
 • een klokboor van 8 cm om een gat in de doos te maken.

In de plastic doos boor je twee gaten van 8 cm. Aan de binnenkant lijm je over deze gaten koninginnenroosters vast. Zo kan de Aziatische hoornaar niet ontsnappen, maar de kleinere insecten wel. Aan één kant knip je een grotere opening in het rooster, zodat de hoornaar erin kan vliegen. Over deze opening in het rooster plaats je een kegel. Aan de andere kant van de doos plaats je ook een kegel voor het rooster. 

Op YouTube vind je bovendien heel wat filmpjes met de juiste instructies. 

Wiekpot met lokvloeistof

De hoornaars kan je in de val lokken met een lokvloeistof. Deze wordt best in een wiekpot in de lokval geplaatst, zodat de geur zich constant verspreidt zonder te snel te verdampen. Kleinere insecten (zoals bijen) die we eigenlijk niet willen vangen, kunnen zo ook niet verdrinken in de lokvloeistof.

Een wiekpot kan je eenvoudig zelf maken van een (herbruikbaar) potje met draaideksel, zoals een confituurpotje:

 1. Neem als wiek een stukje vaatdoek of dweil.
 2. Boor in het deksel een gat van 6 mm om de wiek door te trekken en een gaatje van 2 mm om de druk in de wiekpot gelijk te houden met de luchtdruk in de val.
 3. Stop de doek in je pot en trek een stukje ervan door het geboorde gat van 6 mm.
 4. Vul je wiekpot met lokvloeistof. Deze zal via de wiek naar boven worden getrokken en zo de geur verspreiden in de val. Het klassieke recept voor lokvloeistof voor hoornaars (en wespen) is 1/3 wijn (wit of rosé), 1/3 bier en 1/3 suikerwater: zo zoet mogelijk dus. Bijen houden niet van alcohol en zullen dus ook niet zo snel in de val vliegen.
 5. Door een paar gram droge gist toe te voegen, activeer je de lokvloeistof
  nóg meer om de hoornaars te kunnen vangen.

Bovenop de wiek en aan de ingang van de val kan je daarnaast nog een beetje Trappit verstuiven.

Zorg er tot slot voor dat je val niet in de volle zon staat en dat deze niet om kan waaien. We willen natuurlijk niet dat er een hoornaar ontsnapt.

Wat als je een hoornaar gevangen hebt?

Wanneer je Aziatische hoornaars gevangen hebt, zet je de val een dag in de diepvries. Op die manier sterven de hoornaars die nog levend in de val zaten. Om de val daarna opnieuw te gebruiken, laat je best één of meer dode hoornaars in de doos liggen. Ze geven namelijk een bepaalde geur af die andere Aziatische hoornaars aantrekt. Let er ook steeds op dat de hoornaars zeker dood zijn vooraleer je de lokvloeistof bijvult.

Belangrijk is wel dat je het e-formulier invult op www.balen.be/hoornaarval wanneer je een Aziatische hoornaar gevangen hebt. Op die manier weten we waar de hoornaars zich graag nestelen.

Voorjaarswerking

Met deze selectieve val kunnen we in het voorjaar zoveel mogelijk Aziatische hoornaarkoninginnen proberen te vangen vóór ze een nest bouwen. Met selectief bedoelen we dat andere kleine insecten ook in de val kunnen vliegen, maar grotere insecten zoals de Europese hoornaar kunnen dat niet. De kleine insecten ontsnappen via roosters aan de zijkant, de Aziatische hoornaar blijft wel gevangen.

Meer info over de hoornaar vind je op www.balen.be/hoornaar

Nieuwsoverzicht

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be

Deel deze pagina

Naar top