Vakantieplannen? Vraag tijdig de juiste documenten aan

vrijdag 31 mei 2024
Wil je met een gerust gevoel op reis vertrekken, zonder problemen bij controles? Zorg dan dat je reisdocumenten in orde zijn. Hou rekening met een aanmaaktijd van 3 weken voor een eID of KidsID, en van 6 werkdagen voor een reispas. Kortere levertijden zijn mogelijk, maar dan betaal je een pak meer.
  • binnen de Europese Unie (EU): identiteitskaart (eID) of KidsID (aanmaaktijd: 3 weken)
  • buiten de EU: reispas (aanmaaktijd: 6 werkdagen)

Let op: soms heb je ook een visum (via de ambassade) en/of inentingsbewijs (bij de dokter of het Tropisch Instituut) nodig. Bij twijfel kan je steeds terecht bij je reisbureau of op www.diplomatie.belgium.be/nl (rubriek ‘Op reis in het buitenland’).

Met de auto rijden in buitenland?

  • binnen de EU:

Binnen de EU kan je met je Europees rijbewijs (roos bankkaartmodel) rijden. Ook je Belgisch rijbewijs (roos papieren model) is in principe geldig, tenzij het een oud model is van vóór 1989 (lichtroos, met gaatjes bij de categorie) of als je foto niet meer gelijkend is. Sommige buitenlandse politiediensten (o.a. in Frankrijk) en autoverhuurbedrijven doen moeilijk over de papieren rijbewijzen. Hoewel deze vaak nog geldig zijn, raden veel reisorganisaties toch aan om een nieuw Europees rijbewijs aan te vragen (1 week levertijd, blijft 10 jaar geldig).

  • buiten de EU:

Buiten Europa heb je meestal een internationaal rijbewijs nodig. Dat kan je aanvragen bij dienst bevolking (1 week levertijd, blijft 3 jaar geldig).

Nieuwsoverzicht
Reisdocumenten

Contact

Dienst bevolking

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 00
e-mail
bevolking@balen.be

Deel deze pagina

Naar top