Heb jij (nog) (g)een doosje jodiumtabletten thuis? Haal er eentje of ruil het om bij je apotheker

maandag 22 januari 2024
Wist je dat je gratis een doosje jodiumtabletten kan halen bij de apotheker? Of - als je er al hebt - gratis kan ruilen als de productiedatum vóór 2011 ligt? De federale overheid lanceert een nieuwe campagne over jodiumtabletten. Ze beschermen je bij een nucleair ongeval. Bekijk hier alle info.

Jodiumtabletten zijn niet-radioactief en zorgen ervoor dat je schildklier geen radioactief jodium opneemt. Het innemen van jodiumtabletten is echter enkel doeltreffend als het op het juiste moment gebeurt. Neem dus nooit jodiumtabletten in op eigen initiatief. Wacht altijd op de uitdrukkelijke officiële aanbevelingen van de Belgische overheid.

Iedereen kan gratis een doosje jodiumtabletten halen bij de apotheker. Je hebt hiervoor enkel je identiteitskaart (en die van je gezinsleden) nodig.

Jodiumtabletten omruilen

Jodiumtabletten blijven minstens 10 jaar houdbaar. Heb jij een doosje dat geproduceerd werd in 2011, of vroeger? Ruil het dan gratis om bij je apotheker. De oude verpakking kan je gewoon bij de apotheker achterlaten.

Federale campagne

De federale overheid vindt het belangrijk om burgers preventief te informeren over beschermingsmaatregelen bij eventuele nucleaire ongevallen. Ze lanceert daarom de nieuwe campagne ‘Heb jij al een doosje jodiumtabletten in huis? Vraag ernaar bij je apotheker.’

SCK CEN

De federale campagne over jodiumtabletten richt zich onder meer naar mensen die dicht in de buurt van een nucleaire site wonen.

Voor onze gemeente is dat SCK CEN op de grens tussen Mol en Dessel. (Belgoprocess in Dessel heeft geen producten op de sites die aanleiding kunnen geven tot radioactief jodium.) 

De kans op een nucleair ongeval is evenwel bijzonder klein. Er zijn uiteraard altijd risico’s, maar die worden opgevangen door uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Met streng veiligheidsontwerp, uitgebreide monitoring met detectoren, betrouwbare back-up systemen en hoogwaardige beveiliging zorgt SCK CEN al 70 jaar voor veilig nucleair onderzoek in de Kempen, om zo een steentje bij te dragen aan maatschappelijke noden zoals nucleaire geneeskunde in de strijd tegen kanker.

Meer info vind je op www.sckcen.be/nl/nieuws/bewustmakingscampagne-nucleair-risico

- Alle informatie over het nucleair risico in België vind je terug op www.nucleairrisico.be

Nieuwsoverzicht
Jodiumtabletten

Contact

Cel Gezondheid

Open vandaag: 10u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be

Deel deze pagina

Naar top