Oproep: grote en kleine projecten om platteland te versterken

vrijdag 08 december 2023
Liefhebbers van het platteland kunnen tegen 4 maart weer een idee indienen om kans te maken op LEADER-subsidies van Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen. Op 5 februari is er een info- en inspiratiesessie in de Tabloo (Dessel) waar je je idee kan aftoetsen. Ook kleine projecten maken kans.

Wat als jij middelen krijgt om aan de slag te gaan met jouw dorp of platteland? Een budget om te zoeken naar manieren om het kostbare platteland dat de Kempen rijk is, te versterken.
Klinkt te mooi om waar te zijn? Wel, dan heb je nog niet van LEADER gehoord! LEADER is een bijzonder subsidieprogramma. In dit fonds gaat het niet alleen over centen. LEADER is bovenal een manier om bewoners, ondernemers, organisaties, lokale besturen en verenigingen samen te laten werken aan een duurzaam en leefbaar platteland.

Een project moet uitgevoerd worden in een LEADER-gebied (Balen is LEADER-gebied Kempen Oost) én te maken hebben met één van deze thema’s:

Leefbare en levendige dorpen
Landschapskwaliteit en biodiversiteit
Landbouw, korte keten en biomassavalorisatie

Heb je een idee dat ons platteland kan versterken en zoek je hiervoor subsidies? Neem dan nu al contact op met de LEADER-coördinator voor Kempen Oost (zie hieronder).  

In een gesprek ga je na of je idee inhoudelijk past en welk soort project je best aanmeldt.

Je kan ook inspiratie opdoen of je idee aftoetsen op de LEADER-infosessie voor Kempen Oost op maandag 5 februari om 19u30 in bezoekerscentrum Tabloo in Dessel (zaal Neutron, Gravenstraat 3). Hier helpen ze je ook graag met het indienen van je project. 

Nadien meld je je project via een online formulier aan, dit kan ten laatste tot 4 maart om 12u. Hieronder vind je de link naar de formulieren.

Meld je projectidee aan
Meld je microprojectidee aan (maximale projectkost 12.000 euro)

Wie het kleine niet eert…

Niet alleen grote projecten kunnen bijdrage leveren aan het platteland, ook kleinere projecten brengen veranderingen teweeg. Het creëren van een groene ontmoetingsplek in je dorp is maar één van de vele voorbeelden. Kleine, concrete projecten (maximum van €12.000) zijn ook welkom en kunnen rekenen op een kortere procedure.

Meer info op www.leaderprovincieantwerpen.be.

LEADER-coördinator voor Kempen Oost: 
Kim Van Breda
p/a Rurant, Hooibeeksedijk 1, Geel
014/25 97 59
kim.vanbreda@rurant.be

Nieuwsoverzicht
Naar top