Vraag vlinder voor monument sterrenkinderen aan

vrijdag 13 oktober 2023
De begraafplaatsen van het Centrum en Rosselaar hebben sinds kort een vlindermonument. Nabestaanden van sterrenkinderen kunnen hier tegen betaling een vlinder, met voornaam en jaar van overlijden, laten plaatsen. Vlinders aangevraagd vóór 20 oktober, worden voor Allerheiligen (1 november) geplaatst.

Vraag hier een vlinder voor een sterrenkind aan

Sterrenkinderen is een benaming die gegeven wordt aan kindjes die dood geboren worden. Met de vlindermonumenten in het Centrum en Rosselaar hoopt de gemeente een plek te bieden voor ouders en nabestaanden om te rouwen, na te denken over wat was of wat had kunnen zijn. Tegen eind 2024 komt er ook een vlindermonument op de begraafplaatsen in Olmen en Hulsen.

Aanvraag vlinder

Achter het monument staan grote zuilen, waarop kleine vlinders kunnen worden aangebracht. Rechtstreekse nabestaanden van sterrenkinderen kunnen via het e-loket tegen betaling (100 euro) een vlinder aanvragen, met daarop de voornaam, eventueel de initialen van de familienaam en het jaar van overlijden. Er is keuze uit drie soorten vlinders, te bekijken op www.balen.be/sterrenkinderen. Alle sterrenkinderen - ook uit het (verre) verleden - komen hiervoor in aanmerking, zolang de nabestaanden een band hebben met Balen.

Plaatsing

Zodra de gemeentelijke diensten de vlinder hebben aangemaakt en geplaatst aan het monument, verwittigen zij de aanvrager. Deze krijgt vervolgens een factuur om de betaling in orde te maken. Vlinders aangevraagd uiterlijk 19 oktober 2023, worden voor Allerheiligen (1 november 2023) geplaatst. Het plaatsen van de vlinders gebeurt in chronologische volgorde van de aanvraag.

Naamplaatje

Wanneer op termijn alle zuilen vol hangen met vlinders en er ruimte moet worden vrijgemaakt, krijgt de aanvrager, wiens vlinder het langste op zuil hangt, een seintje om de vlinder te komen afhalen en meenemen naar huis. Op dat moment krijgt het sterrenkind een naamplaatje op de zuil. Alle sterrenkinderen behouden zo minimum 30 jaar een plaats op het gedenkteken.

Meer info over de vlindermonumenten op www.balen.be/sterrenkinderen.

Nieuwsoverzicht
Vlinders voor monument sterrenkinderen

Contact

Burgerzaken (op afspraak)

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 00
e-mail
bevolking@balen.be

Deel deze pagina

Naar top