Recreatieverbod door blauwalg in kanalen

maandag 18 september 2023
De Vlaamse Waterweg heeft potentieel toxische blauwalg vastgesteld in het Kanaal naar Beverlo en het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Omdat deze bacterie verschillende gezondheidsrisico's inhoudt voor mens en dier, geldt er een oppomp- en recreatieverbod. Laat honden ook niet zwemmen of drinken.

Het oppompverbod houdt in dat er binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag geen kanaalwater opgepompt mag worden voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.

Door het verbod op elke vorm van zachte recreatie binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag, is vissen, kajakken of kanovaren, waterski, wakeboarden,… er verboden. Pleziervaart is wel toegelaten.

Zwemmen in kanalen is en blijft als steeds absoluut verboden. Laat ook honden er niet drinken of zwemmen, want ook zij kunnen ernstig ziek worden van deze toxische bacterie.

Meer info over gezondheidsrisico's van blauwalgen voor mens en dier

Meld blauwalgen 

Als je zelf ergens blauwalgen aantreft, gelieve dit direct te melden aan de milieudienst, bij voorkeur met foto. Je kan dit doen via dit e-formulier 'melding blauwalgen'. Vermeld zeker ook het tijdstip waarop je het hebt vastgesteld en beschrijf de locatie zo duidelijk mogelijk. 

Nieuwsoverzicht
Blauwalg (c) Waterschap Aa en Maas

Contact

Milieudienst

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be

Deel deze pagina

Naar top