Persbericht BalDeMo: Met pensioen, wat nu? Groot tekort aan huishoudhulpen baart zorgen.
Afscheid van Suzanne
Op 1 juli ging Suzanne op haar 65ste met welverdiend pensioen. De afgelopen 15 jaar werkte ze als huishoudhulp bij Dienstenfirma BalDeMo, waar ze wekelijks vele klanten hielp in het huishouden. Een hulp die nu wegvalt voor enkele jonge gezinnen, maar ook senioren en klanten met een zorgsituatie die echt niet zonder ondersteuning in het huishouden kunnen.
Zo rekende Maria Hannes sinds 2008 op huishoudhulp. Nadat haar man in 2007 getroffen werd door een hersenbloeding werd de zorg van het huishouden haar te zwaar. "Mijn huishouden uit handen geven, was een hele stap. Ik had al zoveel positieve reacties over BalDeMo gehoord. Dat haalde me over de streep. Mijn eerste contact in 2008 was wel wennen in het begin, maar al vlug zag ik het positieve van een huishoudhulp. Ik had meer tijd voor mijn gezin en mijn man. Ik heb enkele malen huishoudhulpen gehad, maar die waren er om de een of andere reden maar tijdelijk.
Maar toen kwam in 2009 Suzanne bij ons aanbellen. Wij waren van hetzelfde dorp, maar kenden elkaar niet. Al vlug was er een positieve klik en konden we het goed met elkaar vinden. Wij zaten op dezelfde golflengte. Met haar hebben we wel echt een winnend lot uit de loterij getrokken.
Zij was vriendelijk, behulpzaam en erg gemotiveerd. Iemand die echt zag wat er moest gebeuren. Zij is niet alleen een geweldige huishoudhulp, maar ook een fantastisch mens met een hart van goud en een luisterend oor. Wat ook voor mijn man die bijna altijd thuis was zeer positief was. Ze stond ons bij met raad en daad.
Zij werd als het ware familie voor ons. Onze kinderen die ondertussen zelf een gezin en een huisje hadden, zagen hoe fantastisch Suzanne wel was en toen zij een plaatsje vrij kreeg werd er al snel gevraagd of ze ook bij hen niet kon komen poetsen. Al vlug was zij ook bij hen thuis en zorgde ze er telkens weer voor dat ze in een proper huisje konden thuis komen. Zij wist precies wat er allemaal moest gebeuren. Ook onze kleinkinderen waren zot van Suzanne. Zij kon heel goed opschieten met hen.
Ook bij mijn moeder is Suzanne beginnen poetsen toen er weer een gaatje vrij kwam in haar planning. Ook zij was in de wolken met Suzanne. Ook bij haar regelde Suzanne alles zelf. Alles kreeg zijn beurt. Ondertussen is mijn moeder 92 jaar en is Suzanne als een dochter voor haar. Zijzelf kan al wel eens iets vergeten, maar Suzanne nam dan het initiatief en helpt haar verder. Ze vertrouwt op Suzanne en laat veel dingen aan haar over. Suzanne dacht ook aan haar veiligheid en was erg behulpzaam voor haar. Ze is de huishoudhulp, maar ook de familiehulp voor haar.
Het is spijtig voor ons maar Suzanne is nu op haar welverdiende pensioen. Wat we haar zeker gunnen, want ze heeft het zeker en vast verdiend. Maar we zullen haar héél erg missen en zijn haar dankbaar voor de fijne jaren. Hopelijk kan BalDeMo ons snel een nieuwe huishoudhulp sturen, want de samenwerking is wat ons betreft ook altijd goed en correct geweest", vertelt Maria.
"Er start voor mij inderdaad een nieuw tijdperk met mijn pensioen", vertelt Suzanne. "Het afscheid bij elke klant is héél zwaar geweest, met traantjes als gevolg. De families waar ik kwam, zijn warme prachtige mensen die altijd lief en goed geweest zijn voor mij. De laatste keer bij Gusta was een zware bevalling voor mij om daar te vertrekken. Ik heb haar beloofd dat we nog regelmatig ijsjes gaan eten en een babbeltje slaan. Ik ben er zeker van dat ik me niet zal vervelen, maar zal zeker en vast iedereen missen."
Wie neemt de fakkel van Suzanne over?
"Het verhaal van Suzanne en deze familie is een zeer mooi verhaal en zeker ook een mooi beeld van de wereld van huishoudhulp, zowel als huishoudhulp als klant", vertelt Lise Crabbé, personeelsverantwoordelijke bij Dienstenfirma BalDeMo. "Het is een job van onschatbare waarde in onze maatschappij die veel waardering krijgt van klanten en de werkgever. Een job die in het dagelijkse leven van vele gezinnen niet meer weg te denken valt. Toch is het voor ons moeilijk om personeel aan te trekken. Wat maakt dat de gezinnen waar Suzanne 14 jaar kwam, nu moeten wachten tot wij nieuw personeel aantrekken. We zouden een vacature kunnen plaatsen: 'Wie wilt de fakkel van Suzanne en vele andere collegas zoals haar die met pensioen gaan overnemen?"
Verder werken na pensioen
Als huishoudhulp bouw je een fijne band op met de gezinnen en heb je sociaal contact. Sommigen kunnen dit niet missen en blijven na hun pensioen de job verder doen. Linda en Marina zijn beide huishoudhulpen die hiervoor gekozen hebben. Met haar 61 lentes heeft Linda 41 jaar op haar loopbaanteller staan. "Dus tijd voor mijn pensioen zou je denken, maar dat zag ik nog niet zitten", vertelt Linda enthousiast. "Nog steeds kom ik bij 6 gezinnen en in 11 flatjes in een woonzorgcentrum. Ik sta 33 jaar in de poets. Het geeft mij een onafhankelijk gevoel, sociale contacten en het gevoel van waardigheid. Niks doen, is blijven stilstaan. Blijven werken houdt mij lenig en fit en zo kan ik bijdragen aan de maatschappij", gaat Linda gemotiveerd door.
"Omdat ik 45 jaar dienst heb, mag ik dan ook onbeperkt blijven werken. De klanten zien mij allen nog graag komen. Een babbeltje slaan met een tasje koffie is er ook al eens bij. Een glimlach toveren op mensen hun gezicht maakt mij zo blij. Ik zeg altijd 'een dag mij niet gezien is een dag niet gelachen'. Het nadeel om blijven te werken na mijn pensioen heb ik erbij genomen: vadertje staat neemt de helft terug. Daar kies ik zelf voor", besluit ze.
Marina besliste eveneens om te blijven werken toen haar pensioen eraan kwam. "Dat ik dit werk ook nog na mijn pensioen wil blijven doen, zegt genoeg. Ik heb een hele fijne werkgever en hele aangename klanten. Ik geniet van mijn job en het geeft mij een doel", licht Marina toe.
Lise: "We zijn natuurlijk heel blij als huishoudhulpen ook na hun pensioen willen blijven werken. Ze hebben ongelooflijk veel ervaring, job fierheid en plezier in hun werk. Dit is voor alle betrokken partijen een winst. Werknemers die met pensioen gaan, missen we natuurlijk heel hard, maar we begrijpen dat ze gaan genieten van hun welverdiende pensioen. Voor ons is het een hele uitdaging om deze kleppers te vervangen."
Steeds meer 50- en 60-plussers starten als huishoudhulp
We zien de laatste tijd ook een andere beweging. 60-plussers die beslissen om de laatste jaren van hun loopbaan te starten als huishoudhulp. Of 50-jarigen waarvan de kinderen uit huis zijn waardoor ze ineens meer vrije tijd hebben en deze tijd willen besteden aan zorgen voor mensen en sociaal contact.
Anita startte zo op 56-jarige leeftijd als huishoudhulp bij BalDeMo. "Omdat je bij BalDeMo zelf kunt kiezen hoeveel uur je wil werken, kun je ook op latere leeftijd perfect als hulp aan de slag", zegt Anita. "Ik haal veel voldoening uit mijn job. De waardering die ik krijg van mijn klanten en BalDeMo geeft mij een goed gevoel."
Gezocht: huishoudhulpen
"Het is jammer dat er weinig nieuwe instroom van personeel is. Klanten moeten soms lang wachten op dringende hulp", zegt Lise. "We vragen ons wel vaker af waar we deze huishoudhulpen moeten zoeken. We zijn ervan overtuigd dat ze er zijn. Mensen die graag zorgen voor anderen en zich gelukkig zouden voelen in deze job. We zouden vele mensen kunnen helpen", besluit ze.
Meer info over BalDeMo
Lise Crabbé, 014/74 47 01, lise.crabbe@dfbaldemo.be