Gemeente betaalt verdelging Aziatische hoornaar terug

dinsdag 01 augustus 2023
De Aziatische hoornaar is in opmars in ons land. Zij vormen een bedreiging voor onze bijen en vlinders en ook voor onze biodiversiteit, landbouw en onze voedselketen. De gemeente Balen is daarom bereid om de brandweerkosten voor verdelging van een nest van de Aziatische hoornaar terug te betalen.

Het gemeentebestuur wil hiermee tegemoet komen aan die burgers die de nodige burgerzin aan de dag leggen om deze invasieve exoot te bestrijden.

Op dit moment is het aantal waarnemingen in onze regio nog eerder beperkt, maar dat zal vermoedelijk maar een kwestie van tijd zijn. Want de Aziatische hoornaar vermenigvuldigt zich zeer snel: één nest kan op één jaar tijd wel voor 50 nieuwe nesten zorgen. Dus als je zo'n nest weet zitten, moet er snel gehandeld worden. De reproductie begint vanaf september. 

Niet zelf verwijderen!

Probeer de nest vooral niet zelf te verwijderen. De Aziatische hoornaar is meestal niet agressief naar mensen toe, tenzij ze zich bedreigd voelt. Je schakelt best een gespecialiseerde firma in of de brandweer. 

Eerder riep de brandweer op om de verdelging van wespen enkel aan te vragen bij effectieve hinder vlakbij huis. Het verdelgen vraagt veel inzet van manschappen en materiaal. Bovendien zijn wespen ook nuttige insecten: één wespennest kan bijvoorbeeld makkelijk enkele duizenden muggen laten verdwijnen. 

Voor de Aziatische hoornaar geldt dit niet: hier is de verdelging verder weg van huis of in afgelegen gebieden erg belangrijk om de opmars van dit insect tegen te gaan. 

Terugbetaling van brandweerkosten

Daarom dat de gemeente Balen bereid is om de brandweerkosten voor de verdelging van een nest Aziatische hoornaren terug te betalen op privédomein in Balen. Dit in afwachting van een gelijkwaardig alternatief van andere organisaties of hogere overheden. 

Hoe dien je een aanvraag tot terugbetaling in? 

Dit kan via een e-formulier of aan de balie van het gemeentehuis. 

Daarbij dien je volgende gegevens in:

• je contactgegevens

• je rekeningnummer

• de locatie (adres) waar de nest Aziatische hoornaars zich bevond

• je factuur van de brandweer (die van een privé firma komen niet in aanmerking)

• je bewijs van betaling van deze factuur

De gemeente gaat bij de brandweer na of het effectief om een nest Aziatische hoornaars gaat (en dus niet over wespen, bijen of de Europese hoornaar, want hiervoor is geen tegemoetkoming). 

Aanvraag voor een verdelging van een nest Aziatische hoornaars (alsook voor wespen) kan via dit e-formulier op de website van brandweer zone Kempen. Deze verdelging is tegen betaling. 

Hoe zie je het verschil tussen een Aziatische en Europese hoornaar?

Let wel: het gaat enkel over de Aziatische hoornaar, niet te verwarren met de Europese hoornaar of de wesp. 

Op de illustratie bij downloads zie je de verschillen.

Een Europese hoornaar heeft:

• roodbruine kop en borststuk

• roodbruine poten

• overwegend geel achterlijf (te vergelijken met de wesp)

• is iets groter (zo'n 5 mm) dan een Aziatische hoornaar

Een Aziatische hoornaar heeft: 

• zwarte kop en borststuk

• zwarte poten met opvallende gele uiteinden (te vergelijken met de wesp die volledig gele poten heeft)

• donker achterlijf met één gele band

Melden aan VespaWatch aub

Om een beter beeld te krijgen van de opmars van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen, vraagt VespaWatch om de waarneming van een nest van Aziatische hoornaars te melden, liefst met een foto (van insect, eventueel ook van het nest). Op deze manier krijg je ook antwoord of het effectief over een Aziatische hoornaar gaat. Let wel: zij zorgen niet voor verwijdering van het nest. 

Meldingen van individuele gevallen van Aziatische hoornaars (dus als je niet weet waar het nest zich bevindt), kunnen via waarnemingen.be worden doorgegeven. Ook dit is belangrijk om een zicht te krijgen op de verspreiding en opmars van dit insect. 

Op deze manier kan een gecoördineerde aanpak worden uitgewerkt. 

Nieuwsoverzicht
Gemeente Balen betaalt brandweerkosten verdeling Aziatische hoornaar terug

Contact

Veiligheid

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 41 81
e-mail
veiligheid@balen.be

Deel deze pagina

Naar top