Noodzakelijke snoeibeurt voor Japanse kerselaars in Vredelaan

woensdag 24 mei 2023
De Japanse kerselaars in de Vredelaan krijgen deze week een snoeibeurt. Dat geeft momenteel een ietwat troosteloze aanblik, maar deze ingreep is noodzakelijk op dit moment om in de toekomst te kunnen blijven genieten van de bloemenpracht.

Elk jaar opnieuw is het een teken dat de lente eraan komt, als de Japanse kerselaars in de Vredelaan beginnen te bloeien. Ook de voorbije weken konden we genieten van een fantastische bloei, met een mooi straatbeeld aan het Balense gemeentehuis.

Noodzakelijke onderhoudsbeurt

Door de snoeibeurt van deze week staan de kerselaars er momenteel wat kaler en troostelozer bij. Deze ingreep is echter noodzakelijk op dit moment om ook de volgende jaren te kunnen rekenen op zoveel natuurschoon. Eerst en vooral zijn de bomen te groot geworden. De overhangende takken vormen niet alleen een gevaar voor de weggebruikers, maar ook voor de boom zelf. Als een tak afbreekt op een willekeurig moment van het jaar, blijft die grillige breuk vaak een gevoelige plaats voor ziektes. Heel wat takken vertonen ook intern rot. Dat is gezien de leeftijd van de bomen niet uitzonderlijk, maar moet wel worden aangepakt.

Snoeien na de bloei

Kortom, een snoeibeurt drong zich dus op, en anders dan bij vele andere bomen is het snoeien van de Prunus het meest geschikt na de bloei van de bloemen. Dat is dus in deze periode: eind mei en juni.

Het uitzicht is nu even iets minder, maar met deze ingreep hopen we de volgende bloeiseizoenen opnieuw van gezonde, veilige en mooie bomen te kunnen genieten.

Nieuwsoverzicht
Japanse kerselaars Vredelaan (mei 2023)

Contact

Groendienst

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 70
e-mail
groendienst@balen.be

Deel deze pagina

Naar top