Is je rijbewijs nog geldig?

donderdag 11 mei 2023
Deze week verschenen berichten in de media over de geldigheid van de nieuwe rijbewijzen (bankkaartmodel). De dienst bevolking kreeg ongeruste telefoontjes over de geldigheid van andere rijbewijzen. We zetten alles even op een rijtje om verwarring te vermijden.

Heb je een nieuw rijbewijs (bankkaartmodel)?

De nieuwe rijbewijzen bankkaartmodel hebben een geldigheid van 10 jaar. De geldigheidsdatum staat vermeld op het rijbewijs zelf. In 2013 zijn we in Balen gestart met het uitreiken van dergelijke modellen. Dus het zou kunnen dat de eerste bankkaart-rijbewijzen kortelings gaan vervallen (of al vervallen zijn). De FOD Mobiliteit gaat binnenkort de eigenaars van een vervallen rijbewijs aanschrijven. Maar je controleert nu nog best zelf of je rijbewijs bankkaartmodel nog geldig is of niet (onder de code 4b). Als het niet meer geldig is, maak je best een afspraak bij de dienst bevolking (kies 'rijbewijs aanvragen'). Neem ook een recente pasfoto mee (max. 6 maanden oud), tenzij je e-ID maximum 5 jaar oud is, dan mogen we die foto nog gebruiken.

Heb je een Europees rijbewijs (donkerroos papier met stempels bij de categorie)?

Deze rijbewijzen met vooraan een B met daarrond de Europese sterretjes, zijn uitgereikt tussen 1989 en 2012 (rechts op de foto bij 'downloads' hieronder). Ze zijn nog geldig in binnen- en buitenland, op voorwaarde dat je nog gelijkt op de foto. In sommige landen doet de politie echter soms moeilijk over deze rijbewijzen.

Heb je nog een oud model rijbewijs (lichtroos papier met gaatjes geprikt bij de categorie)? 

De oude Belgische rijbewijzen van vóór 1989 hebben vooraan een B in een ovalen cirkel (links op de foto bij 'downloads' hieronder). Deze zijn enkel nog geldig binnen België. En dan alléén als je nog op de foto lijkt, wat onwaarschijnlijk is na 35 jaar of meer. In het buitenland is zo'n oud rijbewijs sowieso niet meer geldig en kan je een verwittiging of zelfs boete krijgen bij een controle.

Maar dus niet te verwarren met de Europese papieren rijbewijzen (rechts op de foto, zie uitleg hierboven). 

Maak afspraak voor nieuw rijbewijs

Als je rijbewijs niet meer geldig is of je gelijkt niet meer op de foto of je wil geen risico nemen als je met de auto gaat rijden in het buitenland, dan kan je een nieuw rijbewijs aanvragen. Dit kan bij de dienst bevolking op het gemeentehuis, na afspraak. Die maak je makkelijk zelf online via www.balen.be/afspraak of telefonisch via 014/74 40 40. Vergeet ook niet om een recente pasfoto mee te nemen (max. 6 maanden oud), tenzij je e-ID maximum 5 jaar oud is, dan mogen we die foto nog gebruiken.

Nieuwsoverzicht
Rijbewijs geldigheid

Contact

Dienst bevolking

adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 00
e-mail
bevolking@balen.be

Deel deze pagina

Naar top