Maak van jouw straat een ‘tuinstraat’

donderdag 09 maart 2023
Droom jij van een groene straat? En heb je zin om samen met buren de handen uit de mouwen te steken? Stel jouw straat dan vóór 4 mei kandidaat als ‘tuinstraat’. Als je geselecteerd wordt, krijgen jullie begeleiding en ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, plantpakket, buurtfeest,…).

Tuinstraten zijn straten waar buren samen aan de slag gaan om de straat te vergroenen en verblauwen. Denk aan geveltuinen aanleggen, tegelwippen, voortuinen ontharden, plantvakken opfleuren, laanbomen planten, regenwatertonnen plaatsen,…

Stel je kandidaat vóór 4 mei

Enthousiast? Spreek er je buren over aan en schrijf je vóór 4 mei in via www.kempen2030.be/tuinstraten. Zowel stedelijke als landelijke straten kunnen deelnemen. Zolang er in de straat potentieel is voor meer groen, kan je je kandidaat stellen.

Eind mei krijg je een bericht of je straat al dan niet gekozen is. Het project loopt van juni tot december.

Als je straat geselecteerd wordt als 'tuinstraat', krijg je begeleiding van Commons Lab (gespecialiseerd in burgerinitiatieven) en ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, plantpakket, buurtfeest,…) om met je buren aan de slag te gaan.

Ambassadeur Bartel Van Riet

Bartel Van Riet, gekend van tv-programma’s als ‘Groenland’ en ‘Bartel in het Wild’, weet veel van landschappen en natuur en is dan ook de geknipte ambassadeur van dit project. Hij weet als geen ander dat tuinstraten niet alleen wateroverlast tegen gaan, maar ze zorgen ook voor meer biodiversiteit en gaan de klimaatopwarming tegen. Daarnaast zijn ze gewoon ook mooier en gezelliger om samen met je buren te vertoeven.

Bartel: "Laten we als Kempenaren zoveel mogelijk het voortouw nemen. We hebben de chance dat we in een regio wonen met veel natuur, maar die natuur moeten we met elkaar verbinden via onze straten.”

Meer info

Meer info over dit project krijg je via een mailtje naar tuinstraten@iok.be of vind je op www.kempen2030.be/tuinstraten. Op die website kan je ook inschrijven voor een digitale infosessie op dinsdag 18 april om 20u, waar je met al jouw vragen terecht kan.

Het project ‘Tuinstraten op het Platteland’ is een samenwerking tussen IOK, Commons Lab, gemeente Balen en een breed partnerschap. Het krijgt financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de Vlaamse LandMaatschappij en de provincie Antwerpen.

Nieuwsoverzicht
Tuinstraten-ambassadeur Bartel Van Riet

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be
Naar top