9 op de 10 Balense mezenkastjes bewoond

dinsdag 15 november 2022
Het gemeentebestuur liet de voorbije twee jaren een 200-tal nestkastjes ophangen op openbaar domein, met de bedoeling om mezen aan te trekken en zo de processierups op een natuurlijke manier te bestrijden. Uit tellingen tijdens een onderhoudsbeurt blijkt dat 9 op de 10 kastjes bewoond zijn.

De actie krijgt volgend jaar dan ook een vervolg met 50 nieuwe nestkastjes. Deze komen op nieuwe plaatsen waar veel overlast was door processierupsen op openbaar domein, en ook op bestaande locaties ter vervanging van versleten of verdwenen kastjes.

Onderhoud je nestkastjes

Heb jij zelf ook een nestkast opgehangen? Dan is het nu de geschikte periode om het schoon te maken. Door je nestkastjes jaarlijks schoon te maken in het najaar, blijven ze vrij van parasieten en hebben de jongen het komende seizoen een grotere overlevingskans.

Hoe doe je dat onderhoud?

• Verwijder het nestmateriaal en maak de nestkast schoon met heet water en een borstel. Laat het daarna drogen.

• Doe het buiten, met handschoenen aan, want er kunnen parasieten zoals (veer)luizen, teken of vlooien in zitten. Let ook op voor nesten van eikenprocessierupsen tijdens het schoonmaken. De rupsen maken soms nesten achter of in de nestkasten.

• Gebruik zeker geen schoonmaakmiddelen of detergenten. Het kan zijn dat de vogels daarna geen nestplaats meer zullen maken door de vreemde, onnatuurlijke geuren. 

• Ben je vergeten de nestkast te reinigen in het najaar? Geen probleem, doe het dan ten laatste eind februari. Daarna begint het broedseizoen. 

Hoe een nestkast plaatsen?

Hang de nestkast stevig en recht op en zorg ervoor dat ze niet wiebelt. Hang ze niet in de volle zon of met de opening naar de wind of de regen. Zorg vooral voor een vrije aanvliegroute en kies een beschutte en rustige locatie. Plaats de kast hoog genoeg zodat katten er niet bij kunnen.

Nieuwsoverzicht
Nestkastje

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be
Naar top