Verwarm je met hout? Hout het gezond!

dinsdag 15 november 2022
Door de energiecrisis schakelen veel mensen terug over op verwarmen met hout. Wees je ervan bewust dat er daarbij ongezonde stoffen vrijkomen zowel binnen- als buitenshuis (fijn stof, dioxines). Hier vind je tips om bewuster te stoken en zorg je voor minder schadelijke rook voor jezelf en je buren.

Je hebt het waarschijnlijk zelf al ondervonden als er in de buurt gestookt wordt met hout: hoesten, hoofdpijn en/of prikkende ogen na het inademen van houtrook. Maar ook op langere termijn kan dit ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken zoals hart- en vaatziekten.

Daarom houd je best rekening met een aantal zaken als je met hout verwarmt. Je vindt een hele hoop tips in de folder van de Vlaamse Milieumaatschappij (bij 'downloads' hieronder) en op www.vmm.be/houthetgezond.

Brandgevaar in ongebruikte schouw 

Ook de brandweer waarschuwt voor brandgevaar, zeker in schoorstenen die lange tijd niet meer gebruikt zijn. Als je door de energiecrisis een oude hout- of pelletkachel opnieuw gaat gebruiken, denk er dan aan om je schouw te (laten) reinigen. Er kunnen in de loop der jaren verstopping hebben opgehoopt, zoals vogelnesten, takken, bladeren,... 

Het is sowieso een goed idee om je schouw regelmatig te (laten) reinigen. Je roept hier best de hulp in van een erkende vakman, want roet is ongezond en giftig. 

Bij mistig of windstil weer stook je beter niet. Want dan is het gevaar op CO-vergiftiging (koolstofmonoxide is kleur- en reukloos, irriteert niet, maar is dodelijk) groot. Ook in onze gemeente komt dit regelmatig voor. Volg dus de waarschuwingen van de weerberichten. 

Nieuwsoverzicht
(c) Pexels Mikhail Nilov

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be
Naar top