Is jouw huisnummer goed zichtbaar?

dinsdag 25 oktober 2022
Duidelijk leesbare huisnummers zijn levensbelangrijk. In geval van nood moeten politie, brandweer of andere hulpdiensten snel je woning kunnen terugvinden om dringende hulp te kunnen bieden. En ook voor de postbode, pakjeskoeriers, bezoekers,... is het handig om je huis gemakkelijk te kunnen vinden.

Te vaak komt het voor dat hulpdiensten nodeloos kostbare tijd verliezen om bij een dringende interventie het juiste huis of appartement te vinden, omdat het huisnummer ontbreekt of heel slecht zichtbaar is. Vooral 's nachts en bij slecht weer vormt dit een probleem.

Huisnummers zijn soms te klein waardoor ze niet leesbaar zijn vanop de rijbaan. Het gebeurt ook dat een huisnummer niet goed zichtbaar is of dat er geen nummer werd aangebracht. Soms zijn de nummers te klein of verborgen achter bladeren of struiken. Voor je eigen veiligheid wordt sterk aangeraden ervoor te zorgen dat je huisnummer duidelijk leesbaar is van op de openbare weg.

'Soms gaan kostbare minuten verloren'

"We merken dat steeds meer mensen geen huisnummer ophangen", zegt Jef Van Meensel, postoverste Balen bij brandweerzone Kempen. "De postbode weet het nummer meestal wel, maar wij moeten dat al rijdend vanop de openbare weg zien, wat zeker in het donker niet eenvoudig is." Volgens de brandweercommandant gaan daardoor soms kostbare minuten verloren: "Bij grote branden zie je de interventielocatie vaak al van ver, maar bv. bij een schouwbrand of wanneer iemand van de trap gevallen is, is dat niet het geval. Soms is snelheid van cruciaal belang voor zowel brandweer, ambulance als politie."

Enkele tips

  • Breng een verlicht huisnummer aan dat bovendien kleurcontrasten heeft, bv. zwarte letters op een witte achtergrond. Grote huisnummers zijn uiteraard altijd duidelijk.
  • Indien je weet dat je op een moeilijk te bereiken locatie woont, meld dit dan tijdens je oproep naar het noodnummer 101. Het snel ter plaatse zijn op de interventieplaats is van essentieel belang.
  • Maak de oprit autovrij voor de aankomst van de hulpdiensten.
  • Steek 's nachts de buitenverlichting aan, laat bij een noodsituatie de hulpdiensten opwachten door een familielid of een buur.

Gratis reflecterend huisnummerplaatje

Heb je nog geen huisnummerplaatje? Elke Balenaar kan een gratis reflecterend — en dus ook in het donker goed zichtbaar — exemplaar afhalen aan de balie van het gemeentehuis, zolang de voorraad strekt. 

Waar moet je het huisnummer ophangen?

  • Een apart huisnummer moet zichtbaar aangebracht worden naast elke deur of in-/uitgang naar de openbare weg toe van ieder gebouw dat bewoond is of bewoond kan worden, tenzij het een tweede uitgang betreft en de eerste uitgang al genummerd is.
  • Ook gebouwen bestemd voor administratief, commercieel en industrieel gebruik moeten worden voorzien van een huisnummer, zelfs indien ze geen woning bevatten.
  • Wanneer een gebouw niet langs de openbare weg gelegen is, dient aan de hoofdtoegang van het terrein, een duidelijk zichtbaar huisnummer te worden aangebracht.
  • Op plaatsen waar de gevel van een woning of gebouw niet aan de openbare weg paalt, is het raadzaam om het huisnummer op de postbus te herhalen.
  • Als het huisnummer niet leesbaar is van op de plaats waar de brievenbus zich bevindt, dient het huisnummer duidelijk leesbaar vermeld te worden op of in de buurt van de brievenbus. Indien aan één huisnummer meerdere busnummers zijn toegekend, moeten de busnummers duidelijk zichtbaar en leesbaar vermeld worden op of nabij de overeenkomstige brievenbus.

Is je huisnummer duidelijk lees- en zichtbaar van op de openbare weg? Kan je het ook 's nachts goed zien? Controleer dit vandaag nog!

Bron: politie.be

Nieuwsoverzicht
Huisnummerplaatje

Contact

Seniorendienst

Vandaag gesloten
adres
Veststraat 602490 Balen
tel.
014/40 18 72
e-mail
senioren@ocmwbalen.be
Naar top