Zo herken en voorkom je CO-vergiftiging

dinsdag 18 oktober 2022
Met de huidige energiecrisis gaan mensen mogelijk op zoek naar alternatieven voor verwarming of koken op gas. De hulpdiensten waarschuwen voor de gevaren, met CO-vergiftiging als voornaamste bedreiging. Maar wat is koolstofmonoxide juist en hoe kan je het risico op een vergiftiging verkleinen?

Wat is CO?

Koolmonoxide of koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, reukloos en niet-irriterend gas. De onopvallende kenmerken van koolmonoxide vormen vaak het grootste gevaar van het gas. Je merkt de giftige werking van CO doorgaans pas laattijdig of soms zelfs niet op.

CO-vergiftiging

Bij een CO-vergiftiging komt het gas tijdens het inademen via je longen in het bloed terecht. In het bloed neemt CO de plek van zuurstof in, waardoor je verstikt kan worden. Je hoeft geen grote hoeveelheid koolmonoxide in te ademen om vergiftingsverschijnselen te krijgen. Mogelijke symptomen van CO-vergiftiging lijken heel sterk op die van een voedselvergiftiging: plotse vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en braken. Zeker als dit bij meerdere mensen in de ruimte voorkomt, kan dat wijzen op CO-intoxicatie.

Het gas kan tijdens de (slechte) verbranding van elk verbrandingstoestel binnenshuis vrijkomen. Denk daarbij aan boilers, centrale en verplaatsbare verwarmingstoestellen, kooktoestellen op gas- en verbrandingsmotoren. Maar ook alternatieven voor verwarming of koken kunnen CO-intoxicatie veroorzaken. Zo gebruik je nooit een BBQ-toestel binnen!

Vermijd CO-vergiftiging met vier pijlers

Om een CO-vergiftiging te helpen vermijden, zet je in op vier pijlers: controleer, ventileer, alarmeer en reageer. Meer uitleg op de website van Brandweer zone Kempen en in de folder bij 'downloads' hieronder.

Downloads

Nieuwsoverzicht
BBQ

Contact

adres
Vredelaan 22490 Balen
tel.
014/28 78 00 (administratie, niet voor meldingen)
e-mail
brandweer@geel.be
Naar top