Veiligheidstip: download enkel apps uit officiële appwinkels

dinsdag 11 oktober 2022
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een gsm op zak. We kunnen niet meer zonder. We downloaden vaak ook handige apps om te chatten, shoppen, pakjes volgen, films te kijken,... Maar dat is niet zonder gevaar. Als je niet uitkijkt, installeer je zomaar een virus. OK klikken is dus niet altijd OK! (video)

Omdat het vaak makkelijk en handig is om nieuwe apps te installeren, richten cybercriminelen zich hoe langer hoe meer op onze mobiele telefoons. Eenmaal ze erin slagen om je gsm over te nemen, kunnen ze heel wat schade berokkenen: je rekeningen plunderen, op jouw kosten bestellingen plaatsen, in jouw naam valse berichten uitsturen naar je vrienden,...

Gelukkig is het niet zo moeilijk om je smartphone veilig te houden. De belangrijkste manier waarop toestellen besmet raken, is door het downloaden van onbetrouwbare apps. Wees daarom voorzichtig als je een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden via een rechtstreekse link. Download enkel apps uit officiële appwinkels: via iPhones is dat de App Store, voor andere merken is dat de Google Play Store.  

Voor mobiele toestellen die je van je werkgever gekregen hebt, moet je extra waakzaam zijn wat je installeert, want zo kunnen ze mogelijk ook aan vertrouwelijke informatie binnen je organisatie of bedrijf geraken. Ga dus niet lichtzinnig om met je gsm en hou je zeker aan onderstaande stappen. 

Beveilig je smartphone in 5 stappen

• STAP 1: Download enkel apps uit officiële app winkels
• STAP 2: Kijk uit voor verdachte berichten
• STAP 3: Negeer beveiligingswaarschuwingen niet
• STAP 4: Geef alleen minimale toegang aan apps
• STAP 5: Zorg dat je smartphone en apps steeds up-to-date zijn

Wil je meer weten hoe je je gsm kan beveiligen? Kijk dan eens naar de tips op de website van Safe On Web.

Campagnefilmpje van OK is niet altijd OK!

OK is niet altijd OK! is een campagne van Safe On Web (federaal informatiecentrum voor internetveiligheid), Center for Cyber Security Belgium (CCB) en Cyber Security Coalition.

Nieuwsoverzicht
Campagne OK is niet altijd OK!

Contact

Wijkkantoor politie

Open vandaag: 9u - 12u en van 16u - 19u
adres
Steegstraat 202490 Balen
tel.
014/333 770
e-mail
pz.balendesselmol.wijkbalen@police.belgium.eu
Naar top