Omdat het vaak makkelijk en handig is om nieuwe apps te installeren, richten cybercriminelen zich hoe langer hoe meer op onze mobiele telefoons. Eenmaal ze erin slagen om je gsm over te nemen, kunnen ze heel wat schade berokkenen: je rekeningen plunderen, op jouw kosten bestellingen plaatsen, in jouw naam valse berichten uitsturen naar je vrienden,...
Gelukkig is het niet zo moeilijk om je smartphone veilig te houden. De belangrijkste manier waarop toestellen besmet raken, is door het downloaden van onbetrouwbare apps. Wees daarom voorzichtig als je een e-mail of een smsje ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden via een rechtstreekse link. Download enkel apps uit officiële appwinkels: via iPhones is dat de App Store, voor andere merken is dat de Google Play Store.
Voor mobiele toestellen die je van je werkgever gekregen hebt, moet je extra waakzaam zijn wat je installeert, want zo kunnen ze mogelijk ook aan vertrouwelijke informatie binnen je organisatie of bedrijf geraken. Ga dus niet lichtzinnig om met je gsm en hou je zeker aan onderstaande stappen.
Beveilig je smartphone in 5 stappen
• STAP 1: Download enkel apps uit officiële app winkels
• STAP 2: Kijk uit voor verdachte berichten
• STAP 3: Negeer beveiligingswaarschuwingen niet
• STAP 4: Geef alleen minimale toegang aan apps
• STAP 5: Zorg dat je smartphone en apps steeds up-to-date zijn
Wil je meer weten hoe je je gsm kan beveiligen? Kijk dan eens naar de tips op de website van Safe On Web.
Campagnefilmpje van OK is niet altijd OK!
OK is niet altijd OK! is een campagne van Safe On Web (federaal informatiecentrum voor internetveiligheid), Center for Cyber Security Belgium (CCB) en Cyber Security Coalition.