‘Gele doos’ voor alle nieuwe 65-plussers

donderdag 29 september 2022
Balenaars die net 65 jaar geworden zijn of dat binnenkort worden, krijgen vanaf 1 oktober een brief waarmee ze hun gratis ‘gele doos’ kunnen afhalen (bij apotheek, gemeentehuis, Kruierie en OCMW-huis). Die kunnen ze vullen met belangrijke (medische) info en bewaren in de ijskast voor hulpverleners.

Voor senioren, chronisch zieken en mensen met beperking

De ‘gele doos ‘is er niet alleen voor senioren, maar ook voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Zij kunnen de doos vullen met belangrijke medische en andere informatie en vervolgens in de ijskast plaatsen. Als ze dan een sticker op de binnenkant van hun voordeur plakken, weten de hulpdiensten dat zij in de koelkast snel de nodige info kunnen vinden om gepaste hulp te bieden bij een noodgeval.

Haal doos af of pas gegevens aan

Vanaf 1 oktober (Internationale Dag van de Ouderen) krijgen de inwoners van Balen, Dessel, Mol en Retie (BalDeMoRe) die net 65 jaar geworden zijn of binnenkort verjaren, een brief in de bus waarmee ze hun gratis ‘gele doos’ kunnen afhalen bij de apotheker, in het gemeentehuis, VC De Kruierie en OCMW-huis. Vorig jaar werden de gele dozen voor het eerst verdeeld. Aan wie al zo’n doos heeft, vragen we om de medische gegevens na te kijken en aan te passen waar nodig.

Positieve reacties van gebruikers en hulpdiensten

Een jaar na de lancering horen we vooral positieve reacties van gebruikers. De papieren invullen zorgt voor boeiende gesprekken tussen partners, met de kinderen, met familie en buren. Eens stilstaan bij je gezondheid en bij de bereikbaarheid van noodzakelijke informatie, kan levensreddend zijn. Ook onze hulpdiensten hebben al ervaren dat de ‘gele doos’ een erg nuttig hulpmiddel kan zijn. Maar ook zij hameren erop om de inhoud regelmatig te checken en te updaten, want enkel met de juiste info kunnen zij correct aan de slag.

“Gele Doos geeft me gerust gevoel”

Mia Weckx (82) is één van de Balense senioren die vorig jaar een ‘gele doos’ kreeg. “Hopelijk heb ik hem nooit nodig, maar het geeft me toch een gerust gevoel dat ik er eentje in huis heb. Als diabeet loop ik een verhoogd risico dat ik flauwval en naar het ziekenhuis moet. Ik vind die ‘gele doos’ dus zeker een goed en nuttig initiatief. Bij het nakijken van mijn gegevens merkte ik op dat mijn allergieën niet meer up-to-date waren, dat ga ik dus onmiddellijk laten aanpassen.”

Eerstelijnszorg betrokken

Ook apothekers, huisartsen en andere hulpverleners zetten hun schouders mee onder de ‘gele doos’. Hun advies en expertise zijn belangrijk om het gebruik van de doos te stimuleren. Daarnaast ondersteunen ze jou indien je hulp nodig hebt bij het oplijsten van je medische info.

Samenwerkingsverband

Het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen lanceerde dit project met steun van Welzijnszorg Kempen en de provincie Antwerpen. In samenwerking met de Balense Seniorenraad en eerstelijnszone BalDeMore ondersteunt ook Balen als erkende ‘Gezonde Gemeente’ dit initiatief, dat inzet op gezond ouder worden en bijdraagt tot kwalitatieve zorg voor elke inwoner.  

Wat zit er in de ‘gele doos’?

In de ‘gele doos’ kunnen volgende zaken gestoken worden:

  • medische fiche met o.a. contactgegevens zorgverleners, chronische aandoeningen, (geneesmiddelen)allergieën, hulpmiddelen, recente medische ingrepen, de lichamelijke toestand van de persoon, contactpersonen, DNR code,…
  • medische fiche met informatie die relevante info bevat in het kader van een eventuele vermissing
  • medicatielijst
  • kopie identiteitskaart

Info: seniorenbemiddelaar Karlien Berghmans, 014/40 18 72, senioren@ocmwbalen.be

Nieuwsoverzicht
Mia Weckx

Contact

Seniorendienst

Vandaag gesloten
adres
Veststraat 602490 Balen
tel.
014/74 45 07
e-mail
senioren@ocmwbalen.be

Deel deze pagina

Naar top