Budgettips: besparen op energie

donderdag 15 september 2022
Het leven is erg duur geworden de laatste tijd. Zo is ook de kost voor elektriciteit en verwarming sterk gestegen. De medewerkers van het Energieloket, Ilse en Jill, geven graag tips mee om te besparen op energiekosten.

Zij beantwoorden ook al je vragen over energie tijdens het Energieloket, elke dinsdag van 9u tot 11u30 in het OCMW-huis (Veststraat 60).

  • “Het is echt de moeite om jaarlijks je energiecontract te vergelijken zodat je eventueel kan overstappen naar een voordeliger tarief. Je kan altijd langskomen bij het Energieloket om verschillende contracten te vergelijken. We zien regelmatig mensen die al 20 jaar hetzelfde contract hebben en hierdoor heel wat teveel betalen. Je kan ook zelf aan de slag via vtest.vreg.be. Let op! als je sociaal tarief voor energie hebt, moet je niet wisselen van energieleverancier, want dat is overal hetzelfde.” Meer info hierover kan je vinden in dit nieuwsbericht.
  • “Als je recht hebt op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit, kan je een kortingsbon ter waarde van 250 euro aanvragen voor de aankoop van een energiezuinige koelkast, diepvries, wasmachine of droogkast. De bon vraag je aan vóór je het toestel gaat kopen. Er komen nu veel mensen in aanmerking voor deze kortingsbon omdat je via het recht op een verhoogde tegemoetkoming ook recht hebt op sociaal tarief voor gas en elektriciteit en zo dus ook op deze bon. Bijna 3.000 Balenaars hebben recht op de verhoogde tegemoetkoming. Meer info over de kortingsbon vind je hier op de website of bij het Energieloket in het OCMW-huis.”
  • “Weet jij al welke toestellen het meest verbruiken bij je thuis? Als je dit weet, kan je aan de slag om energieverslindende toestellen te vervangen of energiezuiniger te gebruiken. Bij de milieudienst kan je gratis een energiemeter lenen om dit te testen. Zo verbruikt een oude plasma tv 480 kWh/jaar en een led-tv 90kWh/jaar. Een elektrisch vuurtje in de badkamer verbruikt gemiddeld 600 kWh/jaar. Het verbruik van een aquarium is 1.000 kWh/jaar.”

Tip: klik op de afbeelding links bovenaan om deze in groter formaat te bekijken.


Ben je op zoek naar meer info of tips over energie? Neem dan eens een kijkje op www.balen.be/energie.

Nieuwsoverzicht
Welke toestellen verbruiken het meest?

Contact

OCMW - Energieloket

Open vandaag: 9u - 11u30
adres
Veststraat 602490 Balen
tel.
014/82 98 48
e-mail
energie@ocmwbalen.be
Naar top