Nachtvluchten F-16 mogelijk op maandag- en dinsdagavond

maandag 12 september 2022

Vanaf september tot eind mei vinden er vanop de vliegbasis in Kleine-Brogel ook nachtvluchten plaats. Deze gaan hoofdzakelijk door op maandag- en dinsdagavond. Ze starten na zonsondergang en gaan in de zomer (maart-oktober) door tot middernacht. In de winter (november-februari) is dit tot 21u30.

Oefenen op duisternis
Dit is omdat in het oefenprogramma van de piloten staat dat ze net als vliegen op lage hoogte ook hun skills bij invallende duisternis en bij nacht moeten trainen. Gedurende deze nachtvluchten oefenen de gevechtspiloten vaardigheden zoals navigatie, onderscheppingen, luchtgevechten en noodprocedures om hun vaardigheden op peil te houden.
 
Tijdens de nachtelijke operaties gebruiken de piloten nachtkijkers of 'night vision goggles'. Dat is een soort van kleine verrekijker die op de helm wordt gemonteerd, een lichtversterker als het ware die de beelden weergeeft in groentinten. Net zoals bij een verrekijker is het zicht van de piloot beperkt, alsof hij door 2 kokers kijkt. Ook de cockpit van de F-16 is aan is aangepast om in nachtelijke omstandigheden te werken. Werken met deze Hi-Tech apparatuur vereist een verhoogde alertheid, op regelmatige basis trainen is dus noodzakelijk.
 
Enkel na lange en doorgedreven trainingen zijn de piloten op de best mogelijke manier voorbereid wanneer ze worden ingezet in reële situaties. In operaties worden zij immers vaak 's avonds en 's nachts ingezet met als grote verschil dat er tijdens dit soort werkelijke situaties wel degelijk dreiging vanaf de grond kan zijn.
 
Nieuwsoverzicht
Naar top