Regenboogzebrapaden en opvallende fietskruisingen zetten zwakke weggebruikers in de verf

vrijdag 26 augustus 2022
Om de verkeersveiligheid van de voetgangers en fietsers te verhogen, kreeg het Balense straatbeeld tegen de start van het nieuwe schooljaar wat meer kleur. Aan elke Balense school ligt nu een regenboogzebrapad en ook de fietskruisingen in onze gemeente werden in de – opvallend rode – verf gezet.

Regenboogzebrapad

Aan elke Balense school werd een zebrapad omgevormd tot een regenboogzebrapad. GBS De Puzzel in Schoor volgt nog, aangezien zij gewestweg N18 kozen om een kleurrijk zebrapad aan te leggen. De gemeente hoopt hier op goedkeuring door het Vlaams Gewest. GBS de Twinkeling in Hulsen krijgt haar regenboogzebrapad van zodra de herinrichtingswerken in Hulsen achter de rug zijn.

Het kleurrijke jasje van de zebrapaden vergroot de verkeersveiligheid en de alertheid van de weggebruikers in de schoolomgevingen. Door dit te doen in de regenboogkleuren, zetten we meteen ook inclusiviteit en diversiteit letterlijk mee in de verf: iedereen is hier welkom, ongeacht je geaardheid, beperking, afkomst of geslacht. Voor discriminatie is er in Balen geen plaats.

Rode fietskruisingen

De voorbije weken kregen in onze gemeente de stukken fietspad ter hoogte van een kruising ook een opvallend rode kleur. Dit verduidelijkt de verkeerssituatie en vergroot de veiligheid van de fietsers.

Fietsstraten

De aanleg van regenboogzebrapaden en rode fietskruisingen zijn verdere acties om het straatbeeld en specifiek de schoolomgevingen in Balen verkeersveiliger te maken. In dat opzicht werden exact een jaar geleden de straten rond de lagereschoolgebouwen al allemaal omgevormd tot fietsstraten, waarbij auto's en andere gemotoriseerde voertuigen te gast zijn: hier mag je max. 30 km/u en mag je geen fietsers inhalen.

Veilig naar school

Aan het einde van de vakantie stellen onze buitendiensten naar goede gewoonte ook alles in het werk zodat de kinderen weer veilig naar school kunnen fietsen. Zo krijgen de fietspaden een extra veegbeurt, verwijderen ze overhangende takken en controleren ze de leesbaarheid van de verkeersborden op de schoolroutes. Niet alleen op de gemeentelijke fietspaden, maar waar nodig ook langs de gewestwegen.

Oefen de schoolroute

Wil je je kind optimaal voorbereiden op een veilig traject naar en van school? Fiets dan de laatste dagen van de vakantie de route al eens nu het nog relatief rustig is.

Nieuwsoverzicht
Regenboogzebrapad

Contact

Verkeersdienst

Vandaag gesloten
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 76
e-mail
verkeersdienst@balen.be
Naar top