Blauwalgen komen vooral voor in waterlopen en vijvers met weinig of geen stroming. Ze ontwikkelen zich bij aanhoudend warm, droog weer en als er voldoende voedingsstoffen (nutriënten) in het water aanwezig zijn. Bij bloei vormen de bacteriën een drijflaag, die er uitziet als een blauwgroene tot roodbruine, olie- of verfachtige laag, drijvend op het wateroppervlak (niet te verwarren met drijvend stuifmeel).
Gezondheidsrisico's voor mens en dier
Via de mond, via de huid en bij inademing kunnen er bijhorende gezondheidsklachten ontstaan zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid en hoofdpijn, luchtwegklachten, allergische reacties en astma. Ook dieren zijn er gevoelig aan.
Wie met de huid in contact komt met blauwalg, moet zich zo vlug mogelijk douchen of afspoelen. Bij huidirritatie of misselijkheid consulteer je best de huisarts.
Meer info over gezondheidsrisico's van blauwalgen voor mens en dier
Oppompverbod
Er mag in zones waar blauwalg is vastgesteld, geen water opgepompt worden om consumptie- en voedergewassen te besproeien en als drinkwater voor vee.
Recreatieverbod voor contact met water
Wat waterrecreatie betreft, is er het meeste risico bij activiteiten waarbij je direct in contact komt met water, zoals zwemmen en duiken. Zwemmen en duiken is sowieso al verboden op bevaarbare waterlopen. Je laat ook je hond best niet zwemmen in het kanaal.
Ook recreatie waarbij je onrechtstreeks in contact komt met het water, zoals kajakken, kanovaren, suppen en roeien, wordt afgeraden.
Voor zachte recreatie op de oevers is er geen gevaar (zoals wandelen, fietsen, joggen,...) zolang je maar alle contact met het water vermijdt.
Meld blauwalgen
Als je zelf ergens blauwalgen aantreft, gelieve dit direct te melden aan de milieudienst, bij voorkeur met foto. Je kan dit doen via dit e-formulier 'melding blauwalgen'. Vermeld zeker ook het tijdstip waarop je het hebt vastgesteld en beschrijf de locatie zo duidelijk mogelijk.