Balen zet slimme rattenvallen in zonder vergif

woensdag 21 september 2022
De gemeente Balen bestrijdt ratten op het openbaar domein sinds deze zomer met slimme rattenvallen. Deze ecologische en efficiëntere alternatieven voor gif en klemmen laten de dieren een zachte dood sterven. Hoogtechnologische snufjes kunnen het systeem vanop afstand besturen en monitoren.

Alternatief voor gif of klemmen

Vroeger waren gif en klemmen de meest voor de hand liggende hulpmiddelen om ratten te bestrijden. Maar dat kan ook gevaarlijk zijn voor mensen en andere dieren. Nog een nadeel van vergif is dat ratten soms een dagenlange doodstrijd voeren en er steeds meer immuun tegen worden.

Slimme rattenval

Daarom zet de gemeente sinds het begin van afgelopen zomer ook slimme rattenvallen in. De zogenaamde SmarTrap lokt de dieren met voedsel, maar gaat niet meteen dicht zodra een rat in de val trapt. Ratten werken met een soort chemische communicatie en laten een spoor achter op de val. Als de beestjes een veilig gevoel hebben gekregen, komen ze steeds vaker en in grotere getalen terug om van het voedsel te eten. Slimme sensoren volgen dit op en laten de valklep op het juiste moment dichtgaan, zodat er meerdere ratten tegelijk gevangen worden.

Beter voor het milieu

Bovendien zijn de nieuwe vallen ook beter voor het milieu, want ze maken geen gebruik van gif. In de plaats daarvan komen de dieren terecht in een mengeling van water, olie en alcohol. Die lage dichtheid van de vloeistof, zorgt ervoor dat de ratten heel snel verdrinken en een zachte dood sterven.

Veilig voor andere dieren

Met de slimme rattenval wordt ook vermeden dat andere dieren in de val terechtkomen. In de val is een steile trap gemaakt zodat de egels er niet in kunnen. Er is een extra beveiliging voor vogels en ook eekhoorns worden herkend door de software.

Primeur in Olmen

De SmarTrap is zo groot als een oude KGA-box en zwart van kleur, met op het deksel een sticker van de gemeente Balen en de contactgegevens van de milieudienst. In onze gemeente zullen de slimme vallen afwisselend op verschillende plaatsen ingezet worden. Een eerste testbeurt met 3 vallen in o.a. de omgeving van het kerkhof van Olmen leverde aan het begin van de zomer in een maand tijd al een vangst van 17 ratten op. Sinds september beschikken we over 10 vallen en volgend jaar wordt dat aantal nog eens verdubbeld. Zij worden ingezet op openbaar domein.

Meld ratten op openbaar domein

Heb je een plaats opgemerkt op openbaar domein waar ratten zich ophouden? Meld dit dan via de milieudienst of (bij voorkeur) via het e-loket op www.balen.be/ratten. Op diezelfde pagina vind je tips om zelf ratten op je privédomein te voorkomen of bestrijden.

Nieuwsoverzicht
Slimme rattenval

Contact

Milieudienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 90
e-mail
milieudienst@balen.be

Deel deze pagina

Naar top