Aangepaste regels voor elektrische steps vanaf 1 juli

donderdag 30 juni 2022
Vanaf 1 juli worden de verkeersregels voor e-steps aangepast. Zo moet je o.a. minstens 16 jaar oud zijn, mag je niet op het trottoir rijden, mag je geen passagier vervoeren, volg je de andere regels voor fietsers en parkeer je enkel waar het mag. Dit moet de veiligheid verhogen.

Elektrische steps zijn al enkele jaren niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook in onze gemeente zijn ze populair. Ze zijn dan ook erg handig en brengen je makkelijk, snel en bijna geruisloos van A naar B. Om de veiligheid in het verkeer te verhogen, gelden vanaf 1 juli 2022 aangepaste regels.

Nieuwe regels e-steps

De populariteit van de elektrische steps of e-steps heeft ook wat pijnpunten aan de oppervlakte gebracht: meer ongevallen, roekeloos rijgedrag en wildparkeren. Daar komt vanaf 1 juli 2022 verandering in. Door een paar aanpassingen in de wegcode, zal het nu een stuk veiliger worden voor de e-steppers zelf en voor de andere weggebruikers.

Kort samengevat zijn de nieuwe regels voor e-steps:

• enkel voor wie ouder is dan 16 jaar
Voor hun veiligheid mogen kinderen of jonge tieners niet langer met e-steps in het verkeer rijden. Voortaan geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Al zijn er wel uitzonderingen op specifieke plaatsen zoals in (woon)erven, speelstraten of voetgangerszones.

• regels voor fietsers volgen, dus ook verboden op het trottoir
Gebruikers van e-steps worden voortaan gelijkgesteld met fietsers, ongeacht de snelheid waarmee ze rijden. Je moet dus altijd de regels voor fietsers volgen. Je mag niet langer op het voetpad rijden met je e-step, maar je moet op het fietspad rijden. Zijn er geen fietspaden, dan moet je op de rijbaan rijden. In voetgangerszones geven verkeersborden aan of fietsers (en dus ook e-steps) al dan niet toegelaten zijn. Zo ja, dan moeten ze stapvoets rijden.

• geen passagiers vervoeren
E-steps zijn niet zo stabiel als een fiets en het risico op vallen en letsels is hoger omdat je vaak sneller met een e-step dan met een fiets kan rijden. Het wordt daarom verboden om passagiers te vervoeren op een e-step. Dat geldt trouwens voor alle voortbewegingstoestellen, ook voor niet-gemotoriseerde. Op een fiets mag je trouwens enkel een passagier meenemen als er een zitplaats met voetsteunen voorzien is. En amazonezit (met 2 benen langs dezelfde kant) is verboden. 

• enkel parkeren waar het mag
E-steps zomaar willekeurig achterlaten op de openbare weg is hinderlijk en gevaarlijk. Voor e-steps zijn er voortaan specifieke parkeerzones en zones met parkeerverbod, beide aangeduid met verkeersborden. Op plekken zonder specifieke signalisatie blijft parkeren op het trottoir toegelaten, op voorwaarde dat je step de doorgang niet belemmert.

Lees alle nieuwigheden en veiligheidstips voor e-steps en andere vervoersmiddelen op www.veiligverkeer.be.

Nieuwsoverzicht
Regels voor e-step vanaf 1 juli 2022 (c) VSV

Contact

Verkeersdienst

Open vandaag: 9u - 12u en van 13u30 - 15u30
adres
Vredelaan 12490 Balen
tel.
014/74 40 76
e-mail
verkeersdienst@balen.be
Naar top