Het is #smeerweer: bescherm je tegen de zon!

dinsdag 14 juni 2022
Huidkanker is één van de snelst toenemende vormen van kanker, ook bij jongere mensen. De belangrijkste oorzaak is een onverstandige blootstelling aan de zon. Bescherm je huid daarom preventief tegen de UV-straling door de zon te weren, kleren en te smeren.

Zon weren

Om veilig van de zon te genieten, is het belangrijk om op tijd de schaduw op te zoeken. Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, zeker tussen 12 en 15 uur, wanneer de zon het sterkst is. Zoek regelmatig even de schaduw op, onder een boom of een parasol. Baby's en peuters zijn het kwetsbaarst en worden best nooit direct blootgesteld aan de felle zon. Hou ook in de schaduw rekening met de weerkaatsing van UV-stralen door o.a. water, zand of sneeuw.

Kleren

Bedek de huid met kleding die armen en benen bedekt, zet een petje/hoed met brede rand en zonnebril op met UV-werende glazen om je gezicht en hals in de schaduw te houden. Hoe dichter een stof geweven is, hoe beter ze beschermt tegen de zon. Op sommige kledingstukken staat een ultraviolet protectie factor (UPF). Die factor geeft de bescherming van het kledingstuk tegen uv-stralen weer. 

Smeren

Jezelf regelmatig insmeren met zonnebrandcrème is een absolute must bij zonnig weer. Smeer 30 minuten voor je blootstelling aan de zon rijkelijk zonnebrandcrème met ten minste een SPF 30 op de huid en herhaal dit elke 2 tot 3 uur. Smeer sneller na het zwemmen of bij intensief zweten. Een goede zonnebrandcrème biedt zowel bescherming tegen UVA- als UVB-stralen.

Meer info en tips op www.smeerweer.be

Nieuwsoverzicht
Naar top