Mazoutcheque waarschijnlijk pas aan te vragen vanaf zomer 2022

maandag 13 juni 2022
Onlangs zette de federale regering het licht op groen voor een premie van 200 euro voor gezinnen die verwarmen met stookolie. Over deze zogeheten mazoutcheque zijn momenteel nog heel wat vragen. We verwachten dat deze cheque pas in de zomer van 2022 aangevraagd zal kunnen worden.

De mazoutcheque komt er als compensatie voor de huidige hoge energieprijzen. Momenteel werkt de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie de precieze toekenningsmodaliteiten verder uit.

Hoeveel bedraagt de mazoutcheque?

De mazoutcheque is een eenmalige premie van 200 euro die in één keer wordt uitgereikt aan gezinnen die zich verwarmen met mazout, propaan of butaan. Het is geldig voor wie tussen 15 november 2021 en 15 november 2022 mazout besteld heeft.

Hoe kan ik de cheque aanvragen?

Je kunt pas een aanvraag indienen zodra de wet over de mazoutcheque in het Staatsblad gepubliceerd is en de online aanvraagmodule beschikbaar is op de website van de FOD Economie. Dat is ten vroegste voorzien voor de zomer van 2022.
 
Hou voor de exacte data de communicatiekanalen van de gemeente Balen in het oog. Momenteel is er nog niets bekend over de manier van aanvragen, laat je dus niet vangen door eventuele phishing berichten over de mazoutpremie.

Andere maatregelen van de federale regering

De federale regering heeft onderstaande maatregelen genomen naar aanleiding van de hoge energiefacturen.

• Er geldt een verlaging van de btw op elektriciteit van 21% naar 6% van 1 maart tot 30 september 2022. Dit is te zien op de voorschotfacturen sinds april. De verlaging voor de maand maart 2022 zal verrekend worden op de jaarlijkse verbruiksfactuur.
• Er geldt een verlaging van de btw op aardgas van 21% naar 6% van 1 april 2022 tot 30 september 2022.
• Verlenging tot 30 september 2022 van het tijdelijk recht op sociaal tarief (voor gas en/of elektriciteit) voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen.
Eerder was al beslist dat iedereen die recht heeft op het sociaal tarief automatisch een eenmalig forfait van 80 euro (‘winterkorting’) krijgt. Meer informatie bij de Federale overheidsdienst (FOD) Economie: Eenmalig forfait van 80 euro voor personen die recht hebben op het sociaal tarief voor elektriciteit.
• Er komt een ‘federale verwarmingspremie van 100 euro’ per elektriciteitsaansluiting. Deze premie werd bij de aankondiging ook ‘energiecheque’ genoemd. De federale verwarmingspremie zal automatisch verrekend worden in uw energiefactuur. Meer informatie bij de Federale overheidsdienst (FOD) Economie: Verwarmingspremie van 100 euro.


Bekijk alle informatie op de website van de FOD Economie.

Nieuwsoverzicht
Mazoutcheque

Contact

Sociale dienst (OCMW)

Open vandaag: 9u - 11u30
adres
Veststraat 602490 Balen
tel.
014/82 98 48
e-mail
info@ocmwbalen.be
Naar top