Hou rekening met je buren

vrijdag 10 juni 2022
De aangename zomerse temperaturen schreeuwen om tuinfeestjes of barbecues met vrienden en familie. Al hoef je dat schreeuwen niet letterlijk te nemen. Je buren verdienen immers ook de nodige rust op een mooie (weekend)dag of avond. Hierbij enkele tips op discussies te voorkomen.

Tips tegen geluidsoverlast
Geluidsoverlast is één van de dingen waar buren zich het meest aan ergeren. We geven je graag enkele tips voor wanneer je een feestje, barbecue of gewoon een gezellige avond onder vrienden organiseert bij je thuis:

• Informeer je buren over het feest. Laat hen weten tussen welke uren ze wat meer ‘lawaai’ kunnen verwachten of nodig hen gewoon mee uit voor een drankje.
• Hou het rustig. Een leuke babbel op het terras kan al snel uitgroeien tot een geanimeerd, luid gesprek met of zonder bulderlachen waar anderen overlast van kunnen ondervinden. Wanneer je na 22 uur — misschien wel na enkele frisse pintjes — plots cantusliedjes begint te zingen of de gesprekken wat animeerder worden, dan kan er zelfs sprake zijn van nachtlawaai. De gevoeligheid voor bepaalde geluiden verschilt natuurlijk van mens tot mens. Wat voor de één nauwelijks opvalt, wordt door de ander als hinderlijk ervaren.
• Wil je graag muziek afspelen? Zorg er dan altijd voor dat het volume van de muziek het oorspronkelijke geluidsniveau van de omgeving niet overstijgt. Na 22u mag je zonder toestemming buiten geen muziek meer maken. 
• Wordt het toch net iets té gezellig? Verhuis dan naar binnen of zet het feest verder op café.

Ga het gesprek aan op een rustige manier

Ondervind je hinder van burenlawaai, ga dan zelf eerst een gesprek aan met je buren. Laat op een rustige manier (!) weten dat het lawaai je hindert en of er niet iets kan aan gedaan worden. Laat je tijdens dit gesprek niet meeslepen in je emotie van ergernis over het geluid, want dat zal misschien niet bijdragen tot een oplossing. Pas als zo'n gesprek niet helpt, kan je de politie contacteren. 

Nieuwsoverzicht
Hinder van nachtlawaai (c) Shutterstock

Contact

Wijkkantoor politie

(O.L.V.-Hemelvaart)
adres
Steegstraat 202490 Balen
tel.
014/333 770
e-mail
pz.balendesselmol.wijkbalen@police.belgium.eu
Naar top