Aantal besmettingen in Balen verder gehalveerd

donderdag 05 mei 2022
De daling in het aantal besmettingen van vorige week zet zich deze week gestaag door: het aantal besmettingen is meer dan gehalveerd. Dit aantal is het sterkst gedaald bij jonge kinderen, zeventigers en 80-plussers. De meeste besmettingen zitten momenteel bij de veertigers.

De gemeentelijke crisiscel volgt de evolutie van het aantal besmettingen dagelijks op. Waar er zich clusters (een groep van besmettingen die met mekaar in verband staan of die mogelijk een versnelling van een uitbraak kunnen veroorzaken) voordoen, zoals bv. in scholen, bedrijven of verenigingen, worden er bijkomende maatregelen genomen. 

Analyse van aantal besmettingen afgelopen week (update 5 mei)

Het aantal besmettingen in Balen is afgelopen week meer dan gehalveerd:  

• woensdag 27 april: 90 besmettingen in voorbije week (incidentiegraad* van 395)
• woensdag 4 mei: 43 besmettingen in voorbije week (incidentiegraad* van 189)

Afgelopen week waren er zelfs geen (!) besmettingen meer bij jonge kinderen (0-9 jaar). In bijna alle leeftijdsgroepen ging het aantal besmettingen achteruit, behalve bij de tieners en de veertigers. De meeste besmettingen zitten bij de veertigers (25%), gevolgd door de vijftigers (18%) en twintigers (16%). De grootste daling deed zich voor bij de jonge kinderen (0%), de 80-plussers (5%) en zeventigers (5%).

De afnemende kracht van het coronavirus kunnen we deels verklaren door het goede weer, waardoor we meer buitenactiviteiten doen. Anderzijds moeten we er ook rekening mee houden dat door het verdwijnen van het testcentrum in het Ecocentrum in Mol sinds vorig weekend, men zich nu mogelijk minder laat testen in het testcentrum aan het ziekenhuis in Geel of bij een apotheker waar men een sneltest kan laten uitvoeren (en dus bv. enkel een zelftest doet waardoor men niet in de officiële cijfers terecht komt). Hierdoor kunnen de cijfers mogelijk iets rooskleuriger lijken dan de werkelijkheid. Toch maakt de dalende trend in de zorginstellingen duidelijk dat het virus wel degelijk in kracht afneemt. 

Voorzichtigheid blijft geboden (want we willen vermijden dat er mensen met een verlaagde immuniteit besmet geraken): afstand houden en ventilatie. Ook het mondmasker blijft verplicht in zorginstellingen (ziekenhuis, dokter, apotheek, kinesist, psycholoog,...) of als het ergens druk is. 

(*) De incidentiegraad is het aantal besmettingen in verhouding tot 100.000 inwoners. Zo kan men een vergelijking maken tussen gemeenten. Een uitbraak van 20 besmettingen in een kleinere gemeente heeft immers meer impact dan 20 besmettingen in een grote stad. Zo kan men sneller ingrijpen en verbanden leggen. 

Nieuwsoverzicht
Naar top