Spaanse kinderen bezoeken GBS De Bosmier

donderdag 28 april 2022
Gemeentelijke basisschool De Bosmier (Rijsbergdijk) krijgt van 28 april tot 5 mei internationaal bezoek. 19 Spaanse kinderen van 11 en 12 jaar oud verblijven dan in Balen in het kader van Erasmus+ (een Europees uitwisselingsproject).

De bedoeling van dit project is om het bewustzijn van verschillende culturen en talen binnen Europa te bevorderen. Door dit project leren de kinderen de levenswijze van hun leeftijdsgenoten in de partnerscholen beter kennen en werken ze samen rond een thema.

Project rond klimaat

De titel van het project is ‘Friends for our Planet!’. Gedurende drie jaar werken de kinderen van GBS De Bosmier samen met kinderen van 5 partnerscholen in Finland, Griekenland, Italië, Roemenië en Spanje.

De rode draad doorheen het project is de mascotte Jan, die de kinderen gedurende 3 schooljaren 6 challenges (energie, luchtvervuiling, natuurbehoud, afval, watervervuiling en biodiversiteit) laat uitvoeren.

Het doel daarbij is om de kinderen van de verschillende partnerscholen bewust te maken van de problemen van de klimaatverandering. Dit project moet hen in staat stellen om verantwoordelijker om te gaan met onze planeet. Door hen actief samen te laten werken, zetten ze kleine stapjes die een groot verschil uitmaken voor de klimaatverandering.

Tijdens deze internationale week ontmoeten de kinderen van het zesde leerjaar van De Bosmier en de Spaanse partnerschool elkaar. Volgend schooljaar loopt het project af. Dan staat er een internationaal bezoek van kinderen van alle partnerscholen in De Bosmier gepland.

Druk programma

De komende dagen hebben de Spaanse bezoekers een druk programma voor de boeg. Vrijdag 29 april en dinsdag 3 mei maken ze kennis met de school De Bosmier en nemen de kinderen deel aan verschillende activiteiten: kunstwerkjes maken met afval, een QR-wandelzoektocht met opdrachten omtrent het klimaat, sport en spel. Woensdag 4 mei houden de kinderen een survival- en sportdag op provinciaal recreatiedomein Zilvermeer.

Verder staan er onder meer een uitstap naar de Antwerpse zoo, een trip naar Bobbejaanland en een bezoek aan de Sas4-toren en Porta Ventura op het programma. De kinderen verblijven op domein De Vogelsberg in Balen. Ook blijven ze twee avonden bij gastgezinnen om te eten en spelen.

Balen naar Spanje

Het afscheid zal echter van korte duur zijn, want van 27 mei tot en met 2 juni vliegen 52 kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van De Bosmier naar Spanje (Burela in Galicië). De Spaanse partnerschool organiseert dan een internationale week voor alle kinderen van klas 5 en 6 van de zes Europese partnerscholen.

Nieuwsoverzicht
Spaans bezoek in De Bosmier

Contact

Dienst onderwijs en gezin

Open vandaag: 9u - 12u
Naar top