Aantal besmettingen in Balen fors gedaald

vrijdag 22 april 2022
Sinds de lichte stijging na Balen Jaarmarkt is het aantal besmettingen in onze gemeente terug fors aan het dalen: 40% minder besmettingen dan vorige week. Deze daling is merkbaar bij praktisch alle leeftijden, maar vooral bij de zeventigers.

De gemeentelijke crisiscel volgt de evolutie van het aantal besmettingen dagelijks op. Waar er zich clusters (een groep van besmettingen die met mekaar in verband staan of die mogelijk een versnelling van een uitbraak kunnen veroorzaken) voordoen, zoals bv. in scholen, bedrijven of verenigingen, worden er bijkomende maatregelen genomen. 

Analyse van aantal besmettingen afgelopen week (update 22 april)

Balen Jaarmarkt heeft ervoor gezorgd dat het aantal besmettingen vorige week weer begon te stijgen, weliswaar lichtjes. Niet verwonderlijk aangezien er toen veel nauwe contacten zijn geweest.

Deze week zijn de cijfers fors gedaald (40% minder dan vorige week).  

• dinsdag 12 april: 241 besmettingen in voorbije week (incidentiegraad* van 1.056)
• donderdag 14 april: 211 besmettingen in voorbije week (incidentiegraad* van 925)
• donderdag 21 april: 118 besmettingen in voorbije week (incidentiegraad* van 517)

Het aantal besmettingen is bijna bij alle leeftijden sterk gedaald, behalve bij de kinderen en tieners (maar die zaten vorige week al erg laag). De sterkste daling zit bij de zeventigers. De meeste besmettingen (maar de aantallen zijn wel lager dan voorheen) zitten nog altijd bij dertigers, veertigers en vijftigers.  

Voorzichtigheid blijft geboden (want er geraken nog altijd mensen met een verlaagde immuniteit besmet): afstand houden en ventilatie. Ook het mondmasker blijft verplicht in zorginstellingen (ziekenhuis, dokter, apotheek, kinesist, psycholoog,...) of als het ergens druk is. 

(*) De incidentiegraad is het aantal besmettingen in verhouding tot 100.000 inwoners. Zo kan men een vergelijking maken tussen gemeenten. Een uitbraak van 20 besmettingen in een kleinere gemeente heeft immers meer impact dan 20 besmettingen in een grote stad. Zo kan men sneller ingrijpen en verbanden leggen. 

Nieuwsoverzicht
Naar top