Sobercoins tegen voordrinken succesvol gelanceerd (foto's)

woensdag 20 april 2022
Lokaal bestuur Balen lanceerde zaterdag de sobercoin. Jongeren die bij aankomst op de Jungle Party negatief bliezen, kregen drankbonnen als beloning. Het doel van de actie - het probleem van indrinken onder de aandacht brengen - werd gezien de grote persbelangstelling zeker bereikt. Bekijk de foto's

Steeds meer jongeren doen aan 'voordrinken' voor ze op stap gaan, omdat het gezellig en goedkoop is en omdat het helpt om in de feeststemming te komen. Maar indrinken is niet zonder risico en dat wil lokaal bestuur Balen in de kijker zetten met de sobercoins-actie.

Op een aantal fuiven en evenementen kunnen jongeren vrijblijvend aan alcoholtest laten afnemen. Wie safe blaast, krijgt een sobercoin. Die is goed voor drie gratis drankmunten die ze ter plekke kunnen besteden.

237 sobercoins op Jungle Party: foto's

De allereerste sobercoins werden afgelopen zaterdag onder grote mediabelangstelling uitgereikt op de Jungle Party in Wezel (georganiseerd door de ChiroJongens Albatros, met jongeren van Balen- en Mol-Wezel). De jongeren vonden massaal de weg naar de stand met de alcoholtest. De meesten waren al op de hoogte van de actie en kwamen zich spontaan aanmelden om te blazen. In totaal werden er 237 sobercoins uitgedeeld, een onverhoopt resultaat.

Bekijk hier de foto's van sobercoins-actie op de JungleParty van 16 april.

Missie geslaagd: thema bespreekbaar maken

Maar een nog belangrijker effect van de campagne is de enorme persbelangstelling die eruit is voortgevloeid. De sobercoins haalden zowat alle regionale en nationale kranten en tv-journaals. Er was zelfs belangstelling uit het Verenigd Koninkrijk en Italië. Uiteraard is deze actie niet dé oplossing voor het indrinken en de daaruit voortvloeiende problematieken. Maar het maakt het thema wel bespreekbaar en dat is door de media-aandacht die deze actie kreeg, alvast een eerste stap in de goede richting. Met deze en andere acties onder de noemer #Zat?Zeddezot! blijft lokaal bestuur Balen werk maken van een preventief alcoholbeleid.

Meer info

Nieuwsoverzicht
Sobercoins

Contact

Jeugddienst

Open vandaag: 10u - 20u
adres
Bevrijdingsstraat 12490 Balen
tel.
014/74 40 50
e-mail
dekruierie@balen.be
Naar top